Home » Cultură » Prima excavare a unei nave funerare a vikingilor din ultimul secol va avea loc în Norvegia

Prima excavare a unei nave funerare a vikingilor din ultimul secol va avea loc în Norvegia

Prima excavare a unei nave funerare a vikingilor din ultimul secol va avea loc în Norvegia
Credit foto: Pixabay
Publicat: 25.05.2020
Autorităţile norvegiene au alocat 1,5 milioane de dolari pentru acest proiect.

În anul 2018, oamenii de ştiinţă au fost chemaţi pentru a realiza un studiu geofizic asupra unei suprafeţe agricole din apropierea „Movilei lui Jell”, un sit arheologic viking din Norvegia. Folosind un georadar, cercetătorii de la Institutul Norvegian de Cercetare a Patrimoniului Cultural (NIKU) au descoperit rămăşiţele unei nave la doar 50 de centimetri de suprafaţă, notează The History Blog.

Credit foto: Institutul Norvegian de Cercetare a Patrimoniului Cultural (NIKU)

Oamenii de ştiinţă care s-au ocupat de acest proiect explică faptul că peste această navă funerară a fost depusă o movilă de pământ, dar, din cauza lucrărilor agricole, aceasta a fost nivelată. Într-o situaţia asemănătoare se află şi alte 11 morminte care au fost nivelate de către agricultură.

Un buget de 1,5 milioane de dolari

Pentru a afla mai multe detalii despre navă, oamenii de ştiinţă de la NIKU au decis ca în luna septembrie a anului 2019 să sape o groapă şi să extragă o serie de fragmente de lemn din chila navei. Aparent, această chilă era mai mică faţă de cele ale celorlalte nave funerare descoperite în Norvegia.

Analizele efectuate asupra lemnului arată că nava a fost construită la începutul erei vikingilor, mai exact între 603-724 era noastră, dar şi că epava se află în pericol din cauza fungilor.

Pentru a preveni potenţialele probleme în acest sens, guvernul norvegian a alocat aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru excavarea acestei epave vikinge înainte ca condiţiile de mediu să ducă la dezintegrarea ei totală.

Cercetătorii explică faptul că chiar şi o navă care a suferit daune majore din cauza condiţiilor de mediu va fi extrem de utilă pentru înţelegerea obiceiurilor funerare din acea perioadă istorică. „Este important pentru că acum mai bine de 100 de ani am mai excavat o astfel de navă funerară”, a declarat Jan Bill, curator al colecţiei de nave vikinge al Muzeului de Istorie Culturală.

„Cu tehnologia şi cu echipamentul pe care îl avem astăzi, aceasta ne oferă o oportunitate extraordinară de a înţelege de ce au avut loc aceste înmormântări”, mai adaugă acesta.

Citeşte şi:

Mormântul remarcabil al unei războinice vikinge ce aruncă o nouă lumină asupra societăţii scandinave

Fascinantele bărci funerare ale popoarelor germanice

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase