Home » Istorie » Cercetătorii au rezolvat misterul păsărilor pe care egiptenii antici le ofereau zeilor

Cercetătorii au rezolvat misterul păsărilor pe care egiptenii antici le ofereau zeilor

Publicat: 01.10.2020

Egiptenii antici obișnuiau să fie înmormântați cu păsări mumificate, oferite drept ofrande zeilor, precum Horus, Ra sau Thot. De fapt, numărul păsărilor sacrificate îngropate cu mumiile egiptene ar fi de ordinul milioanelor.

Însă, până acum, nu a fost clar dacă păsările erau crescute special cu acest scop, cum era cazul pisicilor, sau dacă erau prinse în sălbăticie.

Noi cercetări care au analizat compoziția chimică a acestor păsări sugerează că erau sălbatice și nedomesticite, trăind în natură înainte să îngropate.

GALERIE FOTO

Astfel, ajungem la întrebarea: cum au reușit egiptenii antici să prindă atâtea păsări?

O povară ecologică masivă pentru populația de păsări

„Este o dezbatere intensă. Dacă aceste păsări erau crescute la scară industrială acest lucru ar fi avut un impact economic semnificativ, însă dacă erau vânate asta ar fi însemnat o povară ecologică masivă pentru populația păsărilor”, au scris oamenii de știință.

Cercetătorii au reușit să resolve misterul cu ajutorul oaselor și obiceiurilor alimentare ale păsărilor. De asemenea, oamenii de știință au analizat fășii îmbălsămate de la 20 de ibiși și alte păsări de la Musée des Confluences din Lyon. O dietă variată a ieșit la iveală.

Cu alte cuvinte, nu a fost vorba de o dietă care ar fi fost posibilă în captivitate.

Astfel, studiul sugerează că păsările de pradă migrau în mod regulat în afara Văii Nilului, acolo unde ibișii erau cel mai probabil o populație locală permanentă însă se mai deplasau în jurul zonei în căutare de hrană maim ult decât egiptenii care le mumificau.

Egiptenii antici aveau o rețea amplă de vânătoare

Totodată, cercetătorii au descoperit rămășițe de păsări la diferite stadia din viață, ceea ce indică faptul că erau crescute în captivitate într-un fel. Această practică este menționată și în unele scrieri de la acea vreme.

Pe de altă parte, există dovezi în picturile egiptene antice care arată păsări vânate în sălbaticie, iar un studiu din 2019 a sugerat că acestea erau păsări migratoare care au fost la un moment dat domesticite, însă pentru scurt timp, potrivit Science Alert.

Noul studiu tinde să demonstreze că păsările erau sălbatice.

Așadar, oamenii de știință au concluzionat că egiptenii aveau o rețea amplă de vânătoare având în vedere că au prins milioane de astfel de păsări de pradă și ibiși.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Autoritățile egiptene au descoperit sicrie complet sigilate și neatinse de 2.500 ani

Enigmatica evoluţie a ”Jocului Morţii” din Egiptul Antic, dezvăluită

Top 10 povești incredibile despre nașterea Egiptului antic

Acum poţi vizita mormântul unei regine din Egiptul Antic în mod virtual

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase