Un nou stil de artă rupestră, care arată oamenii și natura trăind în armonie, a fost descoperit

08 10. 2020, 09:00

Nu este deloc surprinzător faptul că în Australia, locul care găzduiește cea mai veche cultură umană continuă de pe Pământ, pot fi găsite 100.000 de situri de artă rupestră din preistorie.

Un stil cu totul nou de artă antică a fost acum documentat de cercetători. Acesta dezvăluie sălbăticia vastă din Arnhem, o regiune istorică din nordul continentului.

Oamenii de știință și aborigenii locali au găsit 87 de adăposturi din piatră care adăpostesc picturi rupestre neobișnuit de înalte și deosebit de frumoase.

Relația animal-om, parte centrală în mesajul artiștilor

Galeria în aer liber, care se întinde pe o distanță de peste 130 de kilometri, conține 572 de piese individuale, fiecare dintre acestea punând accent pe lumea naturală și pe locul omului în aceasta.

„Figurile umane sunt reprezentate frecvent alături de animale, în special macropode, iar aceste relații între animale și oameni par a fi o parte centrală în mesajul artiștilor”, a explicat antropologul Paul Taçon.

Descoperite pentru prima dată în 2008, aceste scene neobișnuite și subiectele lor diverse arată remarcabil de diferit față de alte opere antice de artă descoperite în regiune.

Cum a fost denumit noul stil de artă rupestră

„Artiștii comunică în mod clar aspecte ale culturii lor, punând accent pe animale importante și pe interacțiunile dintre oameni și alți oameni sau animale”, a mai adăugat Taçon, care lucrează la Universitatea Griffith din Australia.

Unul dintre autorii studiului, Ronald Lamilami, a numit noul stil în limba sa locală Mawng după o zonă din clanul său tradițional. Prin urmare, vor fi cunoscute sub numele de figuri Maliwawa, potrivit Science Alert.

Este dificil de aflat cât de vechi sunt aceste desene

Totuși, cercetătorii spun că este dificil de aflat când anume au fost pictate. A fost oare vorba de un stil de artă care a rezistat o perioadă lungă de timp sau a fost doar semnătura unui prolific artist local?

Datarea prin radiocarbon și comparația cu alte stiluri regionale sugerează că au fost făcute cândva între 6.000 și 9.400 de ani în urmă, deși, judecând după fauna reprezentată, oamenii de știință spun că adevărata vechime este probabil cea din urmă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Evenimentul extrem de rar ce a avut loc în urmă cu 5.000 de ani. O pictură rupestră din India ar putea reprezenta cea mai veche hartă a cerului din istorie

Cum să alungi un crocodil obraznic care nu te lasă în pace. Imaginile cu acest australian au ajuns virale

Una dintre cele mai periculoase plante se găsește în Australia. Durerea provocată de aceasta poate dura chiar și zile

Restaurant unic în lume. Este amplasat într-o rezervație naturală din Suedia