Home » Istorie » Arheologii au reușit, în sfârșit, să vadă ce ascund la interior mai multe mumii descoperite în 1615

Arheologii au reușit, în sfârșit, să vadă ce ascund la interior mai multe mumii descoperite în 1615

Publicat: 14.11.2020

Două mumii antice descoperite într-un cavou sculptat în piatră în Egipt, în urmă cu 400 de ani, au început în sfârșit să-și dezvăluie secretele, după ce oamenii de știință au scanat cu un computer tomograf rămășițele.

Ambele mumii, precum și o a treia expusă momentan în Egipt, reprezintă „singurele mumii cu portrete pe stuc cunoscute”, din Saqqara, o necropolă egipteană antică.

Spre deosebire de alte mumii, care erau îngropate în sicrie, acești indivizi au fost puși pe plăci de lemn, înveliți într-un material textile și un „frumos văl pentru mumii”, iar apoi decorați cu ipsos tridemensional și un portret auriu al întregului corp, a explicat Stephanie Zesch, antropolog și egiptolog la Muzeul Reiss Engelhorn din Mannheim, Germania și cercetător principal al noului studiu.

Imaginile au dezvăluit și mai multe probleme medicale

Acum, imaginile obținute cu ajutorul computerului tomograf au dezvăluit că cel puțin una dintre aceste mumii a fost îngropată cu tot cu organe, chiar și cu creierul, dar și că cele două femei au fost înmormântate cu niște coliere frumoase.

Imaginile au mai arătat că după moartea indivizilor, un bărbat, o femeie și o adolescentă, mumiile lor au fost înmormântate cu artefacte care le-ar fi fost cel mai probabil în viața de apoi, inclusiv monede pentru a fi plătite lui Charon, zeitatea din mitologia greacă și română care trecea sufletele morților peste râul Styx.

Totodată, imaginile au dezvăluit și mai multe probleme medicale, inclusiv artrită în cazul femeii.

„Analizele indivizilor au indicat că aceștia au murit la vârste destul de tinere. Cu toate acestea, cauza deceselor nu a putut fi determinată”, a spus Zesch.

Spre exemplu, imaginile obținute prin computerul tomograf au dezvăluit că barbatul a murit între vârstele 25 și 30 de ani. Acesta avea o înălțime de 1,63 cm și avea doi dinți permanenți nedezvoltați încă și nenumărate carii.

Femeile au fost îngropate cu multiple coliere

Unele dintre oasele sale erau rupte sau amestecate, cel mai probabil din cauza faptului că cineva l-a desfăcut rapid după descoperire, au scris cercetătorii, potrivit Science Alert.

Deși creierul bărbatului nu a fost conservat, nu există dovezi care să arate că a fost extras prin nas și nici nu au fost folosite substanțe de îmbălsămare. În schimb, acesta a fost pur și simplu înfășurat și apoi pictat. De asemenea, două obiecte din metal descoperite în timpul cercetărilor sunt cel mai probabil sigilii de la atelierul de mumificare care s-a ocupat de rămășițe, a mai adăugat Zesch.

Ambele femei au fost îngropate cu multiple coliere. Este interesant să vedem aceste coliere, însă nu este total neașteptat. „Având în vedere prezența acestor obiecte prețioase, suntem siguri că acești indivizi proveneau dintr-o clasă socio-economică înaltă”, ceea ce înseamnă că își permiteau cu ușurință bijuterii, a mai precizat Zesch.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alte zeci de sarcofage, vechi de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în Egipt

Zeci de mumii intacte, neatinse de 2.500 de ani, descoperite în Egipt

Cercetătorii au rezolvat misterul păsărilor pe care egiptenii antici le ofereau zeilor

Ingredientele secrete folosite de egiptenii antici pentru a prepara cerneală au fost dezvăluite

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase