Home » Istorie » Ingredientele secrete folosite de egiptenii antici pentru a prepara cerneală au fost dezvăluite

Ingredientele secrete folosite de egiptenii antici pentru a prepara cerneală au fost dezvăluite

Ingredientele secrete folosite de egiptenii antici pentru a prepara cerneală au fost dezvăluite
Sursa foto: The Papyrus Carlsberg Collection/ESRF
Publicat: 07.11.2020

O analiză a 12 fragmente antice de papirus a dezvăluit detalii surprinzătoare despre modul în care egiptenii combinau cerneala roșie cu cea neagră, iar rezultatele ne-ar putea oferi mai multe informații despre cum reușeau scriitorii timpurii să-și pună cuvintele pe pagini.

Știm deja că egiptenii antici foloseau cerneală pentru a scrie încă din 3200 î.Hr.

Cu toate acestea, fragmentele studiate recent datează din 100 – 200 e.n. și au fost colectate din arhiva orașului Tebtunis, din Egiptul de Jos, păstrată la Universitatea din California, Berkeley, cea mai vastă colecție de documente care a supraviețuit acelei perioade.

GALERIE FOTO

Folosind o varietate de tehnici de radiație de sincrotron, inclusiv folosirea razelor X pentru a analiza fragmentele microscopice, cercetătorii au dezvăluit detalii noi despre compoziția moleculară și structurală a cernelurilor.

Tehnici specializate de producere a cernelii

„Prin aplicarea tehnologiei secolului al XXI-lea pentru a afla secretele ascunse ale cernelii antice, noi contribuim la dezvăluirea originilor scrisului”, a spus Marine Cotte, fizician la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Franța.

Cerneala roșie, folosită de obicei pentru a sublinia titluri, instrucțiuni sau cuvinte cheie, era cel mai probabil colorată cu pigmentul natural ocru, au explicat oamenii de știință. Urme de fier, aluminiu și hematit susțin această concluzie.

Totuși, un rezultat mai interesant a fost descoperirea compușilor de plumb în cerneala roșie și cea neagră, fără niciun alt pigment din plumb folosit pentru colorare. Acest lucru sugerează că plumbul a fost adăugat din motive tehnice. „În acest caz, plumbul formează o aura invizibilă în jurul particulelor de ocru”, au spus cercetătorii.

Asta explică modul în care egiptenii antici își păstrau manuscrisele din papirus fără pete, însă mai sugerează și existența unor tehnici specializate de producere a cernelii. Cel mai probabil, preoții templului care scriau cu această cerneală nu erau cei care o preparau.

„Cerneala avea o rețetă complexă și nu putea fi făcută de oricine”

„Faptul că plumbul nu a fost adăugat ca și pigment, ci ca agent de uscare sugerează că cerneala avea o rețetă complexă și nu putea fi făcută de oricine. Noi credem că existau ateliere specializate care preparau cerneala”, a declarat Thomas Christiansen, egiptolog la Universitatea din Copenhaga.

De asemenea, prepararea cernelii roșii într-un atelier este menționată într-un document din Grecia care datează din secolul al III-lea e.n., astfel susținând ideea preparării specializate de cerneală din Egipt și regiunea mediteraneană, potrivit Science Alert.

Această tehnică de folosire a plumbului drept agent de uscare a fost adoptată de europenii secolului al XV-lea pe măsură ce picturile în ulei începeau să devină tot mai populare, însă se pare că egiptenii antici au descoperit acest truc cu cel puțin 1.400 de ani mai devreme.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alte zeci de sarcofage, vechi de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în Egipt

Fosile recent descoperite sugerează că „vaci antice de mare” înotau cândva prin deșertul egiptean

Zeci de mumii intacte, neatinse de 2.500 de ani, descoperite în Egipt

Cercetătorii au rezolvat misterul păsărilor pe care egiptenii antici le ofereau zeilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase