Home » Istorie » Două caiete care au aparținut lui Charles Darwin, cu o valoare de milioane de lire sterline, au dispărut

Două caiete care au aparținut lui Charles Darwin, cu o valoare de milioane de lire sterline, au dispărut

Două caiete care au aparținut lui Charles Darwin, cu o valoare de milioane de lire sterline, au dispărut
Sursa foto: Cambridge University Library
Publicat: 27.11.2020

Reprezentanții Bibliotecii Universității Cambridge au anunțat că două caiete ale lui Charles Darwin, valorate la milioane de lire sterline, au dispărut în urmă cu 20 de ani.

Unul dintre caiete conține faimoasa schiță a „Copacului vieții” a omului de știință din secolul al XIX-lea, ce explorează legătura evoluționară dintre specii.

În urma unei „căutări extinse”, reprezentanții bibliotecii au concluzionat că cel mai probabil caietele au fost furate, astfel că lansează un apel la public pentru a le găsi.

GALERIE FOTO

„Este cu adevărat sfâșietor. Vom căuta peste tot și vom încerca să descoperim ce s-a întâmplat”, a spus dr. Jessica Gardner.

Caietele lui Charles Darwin au fost văzute pentru ultima oară în noiembrie 2000 în urma unei „solicitări interne” de a le scoate din depozitul de manuscrise speciale pentru a fi fotografiate.

În timpul unei „verificări de rutină”, angajații au descoperit că cele două caiete au dispărut

Cele două caiete au fost duse la un studio temporar, care la acea vreme se afla într-o clădire temporară din apropiere de biblioteca universitară pentru că aveau loc lucrări de renovare. Abia două luni mai târziu, în timpul unei „verificări de rutină”, angajații au descoperit că cele două caiete au dispărut.

„Știm că au fost fotografiate în noiembrie. Însă nu știm ce s-a întâmplat de atunci și până în ianuarie 2001, atunci când a fost stabilit că nu se aflau pe raftul care trebuia. Mă tem că altceva nu știm”, a mai spus dr. Gardner.

Peste 200 de kilometri de rafturi se află la Biblioteca Universității Cambridge

Inițial, angajații bibliotecii au crezut că ar fi fost puse înapoi într-un alt loc. „Predecesorii mei au crezut cu adevărat că cele două caiete au fost puse în altă parte și că o să le găsească”, a adăugat dr. Gardner, care a devenit director al bibliotecii în 2017.

Au existat mai multe căutări „intense” de-a lungul anilor, însă fără rezultate, potrivit BBC.

Totuși, asta nu este deloc de mirare având în vedere dimensiunea bibliotecii, aceasta fiind vastă și conținând mai mult de 200 de kilometri de rafturi, distanța aproximativă de la Cambridge la Southampton. De asemenea, biblioteca găzduiește mai mult de 10 milioane de hărți și manuscrise, precum și alte obiecte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cu cine a fost căsătorit marele Charles Darwin. Emma îi era şi verişoară

Cum a ajuns ”ruşinea familiei”, Charles Darwin, să schimbe omenirea. Cinci lucruri puţin ştiute

Charles Darwin avea dreptate: Păianjenii pot utiliza electricitatea pentru a ”zbura”

Viaţa şi cariera lui Charles Darwin, tânărul leneş care a ajuns să producă o nouă ştiinţă care ne influenţează pe toţi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase