Home » Cultură » Cu cine a fost căsătorit marele Charles Darwin. Emma îi era şi verişoară

Cu cine a fost căsătorit marele Charles Darwin. Emma îi era şi verişoară

Cu cine a fost căsătorit marele Charles Darwin. Emma îi era şi verişoară
Credit foto: Pixabay
Publicat: 21.06.2020

În ianuarie 1839, Charles Darwin s-a căsătorit cu Emma Wedgwood, verișoara acestuia.

Charles Darwin este unul dintre cei mai mari importanți și influenți oameni de știință care au trăit, munca depusă de către acesta în domeniul evoluției vieții a transformat fundamental modul în care înțelegem trecutul speciei noastre și al întregii vieți de pe Pământ.

Teoriile acestuia legate de evoluția vieții au intrat adesea cu credințele religioase ale multor persoane și, din această cauză, mariajul acestuia cu Emma Wedgwood, o femeie religioasă, poate părea surprinzător, notează Los Angeles Times.

O căsătorie între rude

În data de 29 ianuarie 1829, Charles Darwin și Emma Wedgwood s-au căsătorit în capela din satul Maer din Anglia, trebuie notat faptul că cei doi erau rude, verisori mai exact. O astfel de practică ni s-ar părea neobișnuită astăzi, dar atunci era relativ acceptată, mai ales în familiile bogate.

Darwin s-a întors din voiajul său în insulele Galapagos în 1836, după o călătorie de cinci ani și atunci când a început să o curteze pe Emma deja începuse să pună pe hârtie teoriile care aveau să îl facă faimos.

Ascundeți îndoială!

Acesta a fost sfatul pe care Charles l-a primit de la tatăl său legat de teoriile evoluției și impactul pe care acestea îl vor avea asupra lumii, dar în special asupra Emmei, care împărtășea viziunea biblică despre creația lumii.

Charles a fost însă deschis în ceea ce privește opiniile sale și a decis să îi împărtășească Emmei teoriile sale, s-a dovedit a fi decizia corectă, aceasta acceptându-i cererea în căsătorie. Totuși, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o mai târziu aceasta nota faptul că o întristează faptul că opiniile lor legate de cele mai importante subiecte vor fi diferite.

Subiectul credinței va reveni de mai multe ori în corespondența celor doi, Emma rugându-și logodnicul să nu renunțe de tot la credință.

O viață de cuplu complicată și o familie mare

De-a lungul mariajului, cuplul a avut zece copii, trei dintre aceștia murind. Moartea ficei de zece ani fost cea care a marcat o ruptură definitivă în relația acestora: Emma și-a întărit credința, în timp ce Charles a renunțat cu totul la Dumnezeu. Cu toate acestea, scrisorile arată că cei doi au încercat să își mențină relația intactă.

În 1859, Charles a publicat Originea speciilor, o carte în care a făcut tot posibilul să aducă argumente solide pentru teoriile sale, dar, în același timp să nu atingă sentimentele credincioșilor, în special ale soției sale. În fapt, aceasta a citit manuscrisele acestuia și chiar a fost unul dintre cei mai importanți editori ai acestuia.

Emma a fost cea care i-a explicat că credința nu ar trebui abordată la fel precum știința și că aceasta are la bază sentimentele și nu rațiunea. Sub îndrumările acesteia, Darwin a răspuns celor care îl întrebau dacă este credincios că ceea ce simte/crede are efecte doar asupra sa.

Charles și Emma Darwin au fost căsătoriți pentru 43 de ani și, în tot acest timp, el și-a continuat studiile științifice, adesea în compania soției sale.

Unele povești spun că Charles Darwin ar fi făcut o întoarcere către credință în momentul morții, dar Deborah Heiligman, autoarea unei biografii comune a celor doi soți, explică faptul că pe patul de moarte acesta ar fi spus că nu îi este frică de moarte.

Mai multe detalii despre relația celor doi pot fi găsite în cartea Charles and Emma: The Darwins’ Leap of Faith, scrisă de către Deborah Heiligman.

Citește și:

Cum a ajuns ”ruşinea familiei”, Charles Darwin, să schimbe omenirea. Cinci lucruri puţin ştiute

O ipoteză fundamentală din teoria lui Darwin a fost confirmată la 140 de ani de la moarte sa

Viaţa şi cariera lui Charles Darwin, tânărul leneş care a ajuns să producă o nouă ştiinţă care ne influenţează pe toţi

Darwin a avut dreptate! Viaţa pe Pământ a început după ce meteoriţii au bombardat ”bălţile mici şi calde” de pe suprafaţa planetei

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase