Cască extrem de rară, descoperită în Croația. Ce au mai găsit arheologii în mormântul din secolul al IV-lea î.Hr.

11 12. 2020, 19:00

This browser does not support the video element.

Arheologii au descoperit o cască iliră extrem de rară în timpul săpăturilor la Peninsula Pelješac, Croația. Casca din bronz a fost găsită într-un mormânt dintr-o peșteră din secolul al IV-lea care era foarte decorată și ascundea nenumărate artefacte. Prezența caschetei sugerează că mormântul a aparținut unui războinic de elită.

„În mormânt am mai descoperit și fragmente de la alte arme din fier precum cuțite sau sulițe. Totuși, pe lângă războinic, cel puțin alte două persoane au mai fost îngropate aici, una dintre acestea fiind femeie, după cum au indicat fragmentele unei brățări din bronz. Casca era de tip greco-ilir. O astfel de caschetă era folosită în zone grecești și ilire. Este din bronz, oferă protecție solidă și are un decupaj caracteristic în zona feței, în formă de dreptunghiulară. Până acum, doar 40 astfel de caschete au fost descoperite în Europa”, a spus dr. Hrvoje Potrebica, coordonatorul proiectului și profesor la Departamentul de Arheologie de la Universitatea din Zagreb.

Artefacte specifice înmormântărilor pentru femei

De asemenea, au mai fost găsite 15 fibule din bronz și arginte, bijuterii din bronz și sute de mărgele din chihlimbar, artefactele fiind specifice înmormântărilor pentru femei.

Peisajul din satul în care au fost descoperit este presărat cu movile care fac parte din așezarea preistorică. Multe dintre acestea au fost deteriorare și jefuite de-a lungul secolelor, iar mormântul în care a fost descoperită casca a fost găsit de arheologi în timpul lucrărilor la una dintre movile. Mormântul a fost sculptat în piatră. Totodată, arheologii au găsit și rămășițe ale oamenilor, însă acestea sunt într-o stare atât de precară încât oamenii de știință pot spune doar că au fost orientate spre spre vest-est, potrivit The History Blog.

Situl arheologic se află în apropiere de un sanctuar de peșteri

Situl a fost abia recent excavat. Arheologii au fost invitați de istoricii locali să exploreze Peljesac în 2019, care se află în apropiere de un sanctuar ilir de peșteri, unde au avut loc ritualuri pentru fertilitate între secolele IV și I î.Hr.

Rămășițele a peste 30 de vase din ceramică, majoritatea grecești fiind făcute în peninsula Attica sau la una dintre coloniile italiene sudice, au fost descoperite în sanctuar, fiind depozitate în jurul unei stalagmite care ar fi fost un simbol falic. Acestea erau cele mai dorite și mai scumpe vase disponibile în regiunea Mediteraneeană la acea vreme. Nu există dovezi directe care să arate că ar fi fost comercializate în acea zonă, fiind foarte posibil să fi fost furate de pirați.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un nou succes pentru arheologii egipteni, au descoperit peste 100 de sarcofage vechi de mai bine de 2.500 de ani

Arheologii au început excavarea primei nave funerare a vikingilor descoperită în ultimul secol, un actor faimos din ”Game of Thrones” li s-a alăturat

Arheologii au reușit, în sfârșit, să vadă ce ascund la interior mai multe mumii descoperite în 1615

Dovezile arheologice arată că neanderthalienii și oamenii s-au războit timp de peste 100.000 de ani