Home » Istorie » Arheologii au început excavarea primei nave funerare a vikingilor descoperită în ultimul secol, un actor faimos din ”Game of Thrones” li s-a alăturat

Arheologii au început excavarea primei nave funerare a vikingilor descoperită în ultimul secol, un actor faimos din ”Game of Thrones” li s-a alăturat

Excavarea epavei Gjellestad a început în luna iunie a acestui an, arheologii încercând să conserve cât mai mult posibil din aceasta. Credit foto: NIKU
Publicat: 18.11.2020

Excavarea epavei Gjellestad a început în luna iunie a acestui an, arheologii încercând să conserve cât mai mult posibil din aceasta.

Excavarea navei Gjellestad, prima navă vikingă care a fost descoperită în Norvegia începând cu 1904, a expus o parte din structura care a supraviețuit până în prezent. Scanarea solului a dezvăluit un oval ascuțit în mijlocul unui cerc întunecat care marchează circumferința movilei care a fost construită în jurul său, iar acum scheletul de lemn al navei în sine este vizibil, notează The History Blog.

În imaginile publicate de către autoritățile norvegiene care supervizează această operațiune îl putem vedea pe actorul Kristofer Hivju, cel care îl interpretează pe Tormund Giantsbane în serialul „Game of Thrones” și care pare foarte fericit că poate da o mână de ajutor oamenilor de știință.

O descoperire importantă

Nava a fost construită în jurul secolului al IX-lea și amplasată într-o groapă. Cineva foarte important a fost așezat în interiorul ei și apoi a fost construită o movilă deasupra pentru a atesta rangul înalt al defunctului.

Arheologii estimează că nava avea o lungime estimată de aproape 20 de metri când era nouă. În prezent, au rămas aproximativ 19 metri din lungimea sa și aproximativ 4 metri din lățimea sa, pierderile de material fiind localizate în partea din față și din spate a bărcii.

Excavația a început la sfârșitul lunii iunie, iar timpul este esențial, deoarece probele prelevate de pe chilă au descoperit că lemnul a fost distrus de creșterea unor specii de fungi, ceea ce ridică riscul iminent de dezintegrare. Pentru a păstra lemnul fragil după ce a fost expus la aer, echipa îl acoperă cu folie de plastic perforată acoperită cu pânză umedă de bumbac. Acest lucru împiedică solul și lemnul să se usuce. Artefactele au fost îndepărtate în blocuri de sol pentru excavare în condiții de laborator.

Excavarea epavei reprezintă un proces dificil

Cel mai comun artefact dezgropat până acum sunt cuiele de fier cu capete și plăcuțe pătrate ciocănite până la capăt cunoscute sub numele de plăci de clincher. Aceste plăci erau elementele de fixare ale bărcii, mijloacele prin care scândurile navelor construite din clincher erau ținute împreună. Pe măsură ce cea mai mare parte a lemnului navei s-a descompus în sol, cuiele de fier au supraviețuit , deși serios deteriorate și fragmentate de un mileniu de coroziune.

Luna trecută, un capăt întreg de cui a fost descoperit la capătul sudic al navei. O linie corespunzătoare de cuie a fost, de asemenea, găsită in situ pe secțiunea nordică a navei. Descoperirea lor în pozițiile lor inițiale va oferi noi informații despre modul în care a fost construită nava.

În timp ce rămășițele umane nu au fost încă găsite, oasele unor animale au fost descoperite în mijlocul navei. Mărimea lor mare sugerează că aparțineau unui bou sau cal care a fost îngropat în mod ritualic cu un membru al nobilimii. Oasele animalelor sunt situate în zona bărcii unde ar fi fost amplasată camera de înmormântare centrală.

Situl a fost afectat, probabil de jefuitori când mormântul era încă relativ nou, cu siguranță de activitatea agricolă din secolul al XIX-lea, când movila de deasupra înmormântării a fost distrusă pentru a face loc plantelor. Părțile superioare ale bărcii au fost serios avariate, iar arheologii s-au temut că și camera funerară a fost pierdută. Descoperirea oaselor animalelor dă speranță că ar putea fi ceva de găsit acolo și asta deoarece, în timp ce stratul superior al oaselor este în stare proastă, straturile inferioare sunt mult mai bine conservate.

Citește și:

Descoperire uimitoare în Norvegia: arheologii au descoperit o barcă vikingă misterioasă

Descoperirea unui tezaur de monede rare poate scrie un capitol în istoria enigmatică a regatului Danemarcei din era vikingă

Un băiat de 13 ani a descoperit o comoară spectaculoasă care datează din era vikingă şi care aparţinea unui celebru rege danez

Arheologii au confirmat că au descoperit primul coif viking din Regatul Unit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase