Sute de morminte dezvăluie istoria secretă a unui orășel din Spania

03 01. 2021, 09:01

Un sit arheologic din nord-estul Spaniei deține unul dintre cele mai vechi cimitire musulmane cunoscute din țară, 433 de morminte fiind descoperite aici, unele datând chiar din primii 10 de ani ai expansiunii musulmane în Peninsula Iberică.

Descoperirea confirmă că regiunea, de-a lungul frontierei dintre lumea islamică și creștină în vremurile tulburi de la începutul Evului Mediu, a fost cândva dominată de conducători musulmani, care mai apoi au fost înlocuiți de conducători creștini, iar istoria celor dintâi a fost ștearsă.

Arheologii au dezgropat mormintele antice dintr-o necropolă musulmană, care datează între secolele VIII și XII, în vara anului 2020 în orașul Tauste, din Valea Ebru, la aproximativ 40 de kilometri depărtare de Zaragoza.

Îngropați conform ritualurilor funerare musulmane

Rămășițele au arătat că morții au fost îngropați conform ritualurilor funerare musulmane și sugerează că orașul a fost în mare parte islamic timp de sute de ani, în ciuda faptului că nu este menționat acest aspect în istoria scrisă locală.

„Numărul de oameni îngropați în necropolă și momentul ocupației indică faptul că Tauste a fost un oraș important în vremurile islamice”, a explicat Eva Giménez, arheolog coordonator al companiei de patrimoniu Paleoymás.

Giménez și Paleoymás au încheiat un contract cu Asociația Culturală El Patiaz pentru ultimele excavări, asociația fiind fondată de localnici în 1999 pentru a investiga istoria orașului.

„A fost așteptat și neașteptat în același timp”

Excavările inițiale din 2010 au sugerat că o necropolă islamică de 2 hectare din Tauste ar putea ascunde rămășițele de la 4.500 de oameni. Însă fondurile limitate ale asociației au permis dezgroparea a doar 46 de morminte în primii patru ani de săpături, potrivit Live Science.

Giménez a mai spus că ultimele descoperiri sugerează că mai multe morminte musulmane ar putea fi găsite. „Acum avem informații care indică faptul că dimensiunea necropolei este mai mare decât am crezut”, a adăugat Giménez.

Deși existența cimitirului islamic era cunoscută din timpul excavărilor anterioare, „ceea ce nu se știa era dimensiunea și densitatea mormintelor”, a precizat Giménez. „A fost așteptat și neașteptat în același timp”, a adăugat arheologul.

Cele mai recente descoperiri, făcute pe o singură stradă care făcea parte din necropola antică, arată amploarea influenței musulmane în oraș de-a lungul anilor. Cimitirul a fost folosit timp de peste 400 de ani. „Asta ne spune că exista o populație islamică constantă și profund înrădăcinată în Tauste de la începutul secolului al VIII-lea”, a subliniat Giménez.

Vă mai recomandăm să citiți:

Rămășițele unui fort vechi de 3.000 de ani, din vremea regelui David, descoperite în Israel

Un „drum al oaselor” a fost descoperit în Siberia: Rămășițele umane ar putea fi vechi de aproape un secol

Trei schelete descoperite în fundaţia unui castel din Cehia

Oasele unui copil îngropat în urmă cu 40.000 de ani au elucidat un mister care i-a neliniștit mereu pe arheologi