Home » Istorie » Top 10 momente din istoria Romei Antice

Top 10 momente din istoria Romei Antice

Publicat: 19.11.2020

La mai bine de 2.000 de ani de la apogeul Romei, istoria acesteia reprezintă, în continuare, un domeniu de interes pentru cercetători și pasionații de istorie.

Conform legendei, Roma a fost fondată în anul 753 înaintea erei noastre de Romulus și Remus și în cele din urmă a devenit cel mai mare imperiu al erei antice, cu o populație de 50 până la 80 de milioane de locuitori. A început ca un sat de vânători din Epoca Fierului la mijlocul secolului al VIII-lea î.Hr. și s-a extins pentru a acoperi 6,5 milioane de kilometri pătrați.

Istoria romană a fost împărțită în trei epoci diferite: perioada monarhică, Republica Romană și Imperiului Roman. În această listă, au fost acoperite majoritatea evenimentelor importante care au avut loc în istoria romană înaintea erei noastre, după cum notează Ancient History.

10. Fondarea Romei

Se spune că frații gemeni Romulus și Remus au fost abandonați de părinți și aruncați în râul Tibru, coșul în care se aflau s-a împotmolit și a fost găsit de o lupoaică. Aceasta a avut grijă de bebeluși pentru o vreme înainte de a fi găsiți de un păstor, care i-a adoptat. Când au ajuns la maturitate, au decis să întemeieze un oraș în locul în care au fost găsiți pentru prima dată de lup.

Legenda ne spune că a existat dezacord între Romulus și Remus cu privire la locația orașului, iar Romulus l-a ucis pe Remus și a numit orașul Roma după el însuși. Arheologia ne oferă o idee despre cum era viața în regiune înainte de înființarea Romei.

9. Roma devine o Republică

La început, Roma era condusă de un rege și a crescut constant până când în 509 înaintea erei noastre romanii au pus bazele unei noi structură de guvernare: republica.  Republica Romană a început atunci când romanii și-au răsturnat cuceritorii etrusci care au condus cetatea de sute de ani. Au înființat un nou sistem de guvernare care le-a permis cetățenilor să aleagă reprezentanți care să conducă în numele lor.

Cetățenii Romei s-au diferențiat de non-cetățeni și sclavi, purtând o toga, iar această clasă de cetățeni avea multe niveluri de privilegii și o poziție superioară în lumea romană.

8. Legile celor 12 Table

Legea celor Douăsprezece Table este unul dintre codurile de drept care au supraviețuit până în prezent. A existat o luptă între patricieni, clasa privilegiată, și plebei, oamenii obișnuiți, lipsiți de drepturi politice. Motivul acestui conflict a fost reprezentată de nevoia de a proteja drepturile legale, sociale și civile ale cetățenilor. O comisie de 10 oameni a fost numită în 433 înaintea erei noastre, numită Decemviri, pentru a scrie un cod de lege care să fie potrivit ambelor părți.

7. Hannibal invadează Italia

Hannibal a fost un comandant militar cartaginez care era cunoscut ca unul dintre cei mai buni și mai talentați comandanți din istorie. După Primul Război Punic a existat o pace temporară între Cartagina și Roma, ambele economii fiind dependente de Marea Mediterană, ca o rută comercială comercială din țările din Est, precum Grecia și Liban.

După moartea tatălui lui Hannibal, Hamilcar, generalul a ajuns la putere și a petrecut ani de zile pregătindu-se să-i învingă pe romani. În timpul primului atac, cavaleria lui Hannibal a câștigat o victorie asupra forțelor lui Scipio lângă râul Ticinus, urmată de o victorie la Bătălia de la Trebia. Hannibal a planificat să controleze nordul Italiei, iar romanii își retrag toate forțele din centrul Italiei pentru a se pregăti pentru atacul Cartaginei. După aproape 15 ani de lupte, Hannibal a fost nevoit să se retragă din Italia.

6. Alungarea străinilor

În anul 98 înaintea erei noastre toți locuitorii non-romani, cu excepția sclavilor, au fost alungați din interiorul Romei. Era o perioadă neobișnuită în istoria Romei când non-romanii nu aveau voie să rămână în oraș decât dacă erau sclavi.

5. O reformă monetară

Roma a introdus prima sa monedă de aur în anul 50 al erei noastre numită „aureus”, care era evaluată la 25 de denari de argint. Aureus a fost folosit în tranzacții din secolul I înaintea erei noastre până în secolul al IV-lea al erei noastre,  până când a fost înlocuit cu „solidus”. Aureus avea aceeași dimensiune ca denarul, dar puțin mai greu datorită densității sale mai mari de aur.

4. Iulius Cezar devine dictator

Gaius Iulius Cezar s-a născut la 12 iulie, 100 înaintea erei noastre, la Roma. Este considerat cel mai mare strateg militar și cel mai strălucit politician din toate timpurile. Cezar a cucerit Galia în anul 51 înaintea erei noastre și a fost primul general roman care a construit un pod peste Rin și a început invazia Britaniei.

Aceste realizări și câștigarea războiului civil cu Pompei i-au oferit lui Cezar puterea militară și politică supremă asupra Romei. El a implementat o gamă largă de reforme guvernamentale, iar societatea romană a răsturnat guvernul existent și l-a proclamat pe Cezar drept dictator al Romei în anul 45 înaintea erei noastre.

3. Asasinarea lui Caesar

Până în 44 înaintea erei noastre, Gaius Iulius Caesar era cel mai faimos, controversat și puternic om din Roma. Când dușmanii săi, vechea gardă din Senat, l-au îndepărtat de la comanda legiunilor sale, Cezar a invadat Italia, ceea ce a reprezentat baza unui conflict mocnit. El a continuat cu p victorie totală într-un război civil, 49-45 înaintea erei noastre. Odată ajuns la putere, provocarea lui a fost să-și reconcilieze dușmanii care au supraviețuit și să-i convingă pe republicani acerbi să-i accepte poziția de dictator.

Planurile de asasinare a lui Cezar sunt atestate încă din vara anului 45 înaintea erei noastre, dar conspirația care l-a răpus pe Caesar nu s-a concretizat până în februarie 44 înaintea erei noastre. Cel puțin 60 de bărbați s-au alăturat acestui plan, dintre care putem identifica doar 20 astăzi. Potrivit unui scriitor ulterior, Seneca, majoritatea conspiratorilor nu erau dușmani declarați ai lui Cezar, foști aliați ai lui Pompei, ci prietenii și susținătorii săi.

2. Apariția Imperiului Roman

Civilizația romană se schimbase deja drastic până în acest momentul asasinării lui Caesar, iar Gaius Octavian Thurinus, nepotul lui Iulius Caesar, a fost cel care le-a cimentat, devenind primul împărat al Romei, sub numele  de Augustus Caesar. Deși Iulius Cezar a condus Roma cu puterile unui împărat pentru o vreme, el nu a fost niciodată considerat împărat, asumându-și doar titlul de dictator.

Augustus a condus Imperiul Roman din 31 înaintea erei noastre până în anul 14 al erei noastre. În timpul domniei sale, a adus numeroase schimbări remarcabile în Roma, iar Imperiul s-a bucurat de stabilitate și prosperitate în primele sale două secole.

1. Augustus devine Pontifex Maximus

Pontifex Maximus era cea mai înaltă poziție religioasă a Romei Antice și era disponibilă doar patricienilor până în 254 înaintea erei noastre, dar mai târziu plebeii au început să ocupe postul și a devenit mai politizat. Când Augustus și-a consolidat puterea, a avut dreptul să numească alte pontifi. Deși în realitate, împăratul avea toată puterea asupra statului roman, adăugarea acestei poziții i-a fundamentat începutul perioadei Principatului.

Citește și:

Roma Antică, 6 întrebări cheie şi răspunsurile la acestea

Top 10 detalii interesante despre gladiatorii din Roma Antică

Top 10 dintre cei mai mari împărați romani

Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase