Home » Istorie » „Fast-food” antic, descoperit în stare excepțională la Pompeii. Ce dezvăluie despre obiceiurile zilnice din Roma Antică

„Fast-food” antic, descoperit în stare excepțională la Pompeii. Ce dezvăluie despre obiceiurile zilnice din Roma Antică

12.28.2020
Sursa foto: Parco Archeologico Di Pompei

Cercetătorii au anunțat că au descoperit un „thermopolium” sau un „fast-food” în stare excepțională în vechiul oraș roman Pompeii.

„Snack-barul” antic, decorat cu tipare policrome și „înghețat în timp” de cenușa vulcanică, a fost excavat parțial anul trecut, însă arheologii au extins lucrările la sit pentru a-i dezvălui adevărata splendoare.

Orașul Pompeii a fost îngropat de cenușă după erupția vulcanului Vezuviu din 79 e.n. Între 2.000 și 15.000 de oameni au murit în urma erupției, iar arheologii continuă să facă descoperiri importante aici.

„Thermopolium” înseamnă, de fapt, „un loc unde ceva fierbinte este comercializat”, iar acest „fast-food” din era romanilor se afla în intersecția aglomerată dintre Strada Nunții de Argint și Aleea Balcoanelor.

Rațe și cocoși, serviți alături de vin sau alte băuturi calde

Anterior, arheologii au dezgropat o frescă ce reprezintă o nereidă, o nimfă a mării, călare pe un cal-de-mare, precum și gladiatori surprinși în timpul luptei.

Ultima etapă a săpăturilor a dezvăluit mai multe scene cu natură moartă, inclusiv animale care ar fi fost pe meniul „fast-foodului”, notabile fiind mai multe rațe sălbatice și un cocoș, animalele fiind servite alături de vin sau băuturi calde.

Totodată, oamenii de știință au reușit să culeagă și noi informații prețioase despre obiceiurile gastronomice ale locuitorilor vechiului oraș. Arheologii au descoperit fragmente de oase de rață precum și rămășițe de la porci, capre, pește și melci în vase de lut, unele dintre ingrediente fiind gătite împreună.

De asemenea, boabe de fasole fava zdrobite, folosite pentru a schimba gustul vinului, au fost găsite pe fundul unui borcan, potrivit The Guardian.

„Posibilitățile oferite de acest thermopolium sunt excepționale”

„Pe lângă faptul că suntem martori la viața zilnică din Pompeii, posibilitățile oferite de acest thermopolium sunt excepționale pentru că am reușit pentru prima oară să excavăm în întregime un sit. Tejgheaua pare să fi fost închisă în grabă și abandonată de proprietarii săi, însă este posibil ca cineva, probabil bătrânul familiei, să fi rămas în urmă și să fi fost ucis în timpul primei etape a erupției”, a explicat Massimo Osanna, director general la Parcul Arheologic Pompeii.

De asemenea, au mai fost descoperite amfore, un rezervor cu apă și o fântână alături de rămășițe umane, inclusiv cele ale unui bărbat care ar fi avut vârsta de 50 de ani, acesta fiind descoperit în apropierea patului unui copil. Rămășițele altei persoane ar putea aparține cel mai probabil unui hoț sau cuiva care fugea din calea erupției și a fost „surprins cu mâna pe capacul unui vas”, a adăugat Osanna.

Denumirea „thermopolium” provine de la termenul grecesc „thermos” care înseamnă „fierbinte” și „poleo” care înseamnă „a vinde”, un astfel de loc fiind foarte popular în lumea Romei Antice. În Pompeii erau în jur de 80 de astfel de „fast-fooduri”.

Pompeii este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al Italiei, după Colosseumul din Roma, iar anul trecut a atras aproape 1 milion de turiști.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Justiție poetică. O canadiancă a înapoiat o serie de artefacte furate de la Pompeii deoarece credea că acestea sunt blestemate

Ruinele din Pompeii arată că romanii au inventat reciclarea deşeurilor. ”Am descoperit că o parte din oraş a fost construită din gunoi”

O frescă cu doi gladiatori în timpul luptei, descoperită în Pompeii

O inscripţie dintr-un mormânt oferă indicii despre viaţa de zi cu zi din Pompeii

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult