Home » Istorie » Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi
Sursa foto: Museum of London Archaeology (MOLA)
Publicat: 28.01.2021

Un cimitir anglo-saxon uriaș a fost descoperit în comitatul Northamptonshire, în Regatul Unit. În apropiere, arheologii au descoperit un cimitir din Epoca de Bronz, vechi de 4.000 de ani.

Arheologii au dezvăluit un număr total de 154 de morminte, care datează din urmă cu 1.500 de ani și care conțineau aproape 3.000 de obiecte, de la arme până la bijuterii.

O așezare anglo-saxonă din apropiere mai conținea și 42 de structuri care datau din urmă cu aproximativ 1.500 de ani.

GALERIE FOTO

Perioada anglo-saxonă a durat aproape 600 de ani, între anii 410 și 1066, timp în care migranții s-au stabilit în Anglia, așa că noua descoperire ar data din etapa timpurie a acelei perioade.

„De departe cel mai mare cimitir anglo-saxon descoperit în Northamptonshire”

Printre descoperirile anterioare la acest sit se numără morminte preistorice și șapte structuri care datează din Epoca de Bronz, care a durat între 2300 î.Hr. și 800 î.Hr. în Marea Britanie. Tezaurul de artefacte oferă detalii despre modul în care acești oameni antici trăiau și mureau.

Situl a fost descoperit doar după ce mai multe companii au început construirea unei zone rezidențiale în apropiere de micul sat Overstone. Arheologii de la Museum of London Archaeology (MOLA) au desfășurat lucrările de excavare la sit, care au fost sponsorizate de companiile care au achiziționat terenul, Barratt Group  și David Wilson Homes.

„Situl de la Overstone conține de departe cel mai mare cimitir anglo-saxon descoperit în Northamptonshire. Rareori găsim o așezare și un cimitir anglo-saxon în cadrul unui singur proiect de excavare”, a explicat Simon Markus, managerul proiectului și arheolog la MOLA.

Ce descoperiri importante au făcut arheologii la acest sit

Echipa de arheologi a dezgropat aproximativ 150 de broșe, 15 inele, 2.000 de mărgele, 25 de sulițe, 40 de cuțite și 15 scuturi, precum și obiecte personale precum piepteni din os. O altă descoperire importantă a fost un petic din textile anglo-saxone. De obicei, un material atât de antic se dezintegrează înainte ca arheologii să îl descopere, însă această bucată a fost mineralizată și conservată în apropiere de o broșă din metal, potrivit Live Science.

„Lucrările de excavare ne vor ajuta să înțelegem modul în care trăiau oamenii în perioada anglo-saxonă, în urmă cu 1.500 de ani, precum și în Epoca de Bronz, în urmă cu aproape 4.000 de ani. Rămășițele umane ne vor spune mai multe despre dieta, sănătatea și chiar originile oamenilor, în timp ce structurile lor ne vor dezvăluie cum arătau viețile lor zilnice și cum foloseau peisajul local în aceste două perioade diferite”, a mai precizat Markus.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rămășițele unui lider anglo-saxon ar putea răsturna tot ce știm despre acea perioadă

Arheologii au descoperit un cimitir anglo-saxon  care surprinde trecerea la creștinism

Cimitir celtic descoperit în Franța

Un cimitir din secolul XIX-lea descoperit în Osaka

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase