Home » Istorie » Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia

Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia

Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia
Sursa foto: Glacier Archaeology Program, Innlandet County Council
Publicat: 05.12.2020

Arheologii au descoperit „un tezaur” de artefacte, după ce încă o regiune înghețată din munții norvegieni s-a topit, dezvăluind în total 68 de săgeți și multe alte obiecte de la o așezare antică pentru vânătoarea de reni.

Cele mai vechi dintre artefacte datează din urmă cu aproape 6.000 de ani, potrivit analizelor prin radiocarbon. Printre obiecte se mai numără oase și coarne de reni, precum și unelte prin care animalele erau păcălite să se deplaseze în locuri în care erau mai ușor de vânat.

Astfel de descoperiri devin tot mai obișnuite pe măsură ce temperaturile globale cresc, iar în timp ce viitorul planetei devine tot mai nesigur, trecutul Pământului este dezvăluit.

Situl arheologic a fost ținut secret timp de mai mulți ani

„Este situl arheologic înghețat cu cele mai multe săgeți din lume. A fost o experiență incredibilă să găsim acele săgeți și să desfășurăm cercetări în această zonă, un adevărat vis devenit realitate pentru orice arheolog. Îmi amintesc când le spuneam colegilor să se bucure de moment că nu vor mai trece prin așa ceva niciodată”, a spus Lars Pilø, arheolog de la Departamentul pentru Patrimoniul Cultural de la Consiliul Local Innlandet din Norvegia.

Descoperirile au fost atât de semnificative încât cercetătorii au ținut secret locul sitului arheologic timp de mai mulți ani, din Munții Jotunheimen, până când au fost recuperate toate artefactele.

Obiectele datează încă de la Epoca de Piatră și până la Evul Mediu. Mare parte din săgeți sunt din perioada Neoliticului Târziu și Epoca de Fier Târzie.

„Acestea nu sunt situri arheologice obișnuite”

Oamenii de știință au luat în considerare mai mulți factori atunci când au încercat să deslușească istoria zonei în care au fost descoperite artefactele, precum mișcarea gheții și a apei topite, impactul vântului și a expunerii, și așa mai departe, potrivit Science Alert.

Elementele naturale cel mai probabil au mutat deja majoritatea artefactelor de la sit, potrivit arheologilor, în timp ce alte obiecte au rămas fixate în anumite poziții, precum uneltele care ar fi fost folosite pentru a-i duce pe reni înspre nord-est de așezarea pentru vânătoare.

„Este important să ținem cont de faptul că acestea nu sunt situri arheologice obișnuite. Sunt situate la altitudini mari, în medii reci și ostile. Forțele naturii sunt foarte diferite aici”, a adăugat Pilø.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul templu păgân, vechi de 1.200 de ani și dedicat lui Thor și Odin, descoperit în Norvegia

Britanicii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale

Artefacte vikinge descoperite într-o fostă trecătoare montană

Artefacte recuperate de pe epava navei Elgin, pe care un conte o încărcase cu obiecte furate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase