Home » Istorie » Un document declasificat de CIA descrie experimentele de percepție extrasenzorială făcute de sovietici în anii 1980

Un document declasificat de CIA descrie experimentele de percepție extrasenzorială făcute de sovietici în anii 1980

Publicat: 06.02.2021

Într-un document recent declasificat, agenți CIA relatau în 1991 că doi oameni de știință ruși desfășurau experimente asupra percepției extrasenzoriale (PE), ceea ce reprezintă abilitatea de a primi informații sau influența obiecte fizice cu ajutorul minții.

Documentul arată că unul dintre oamenii de știință din Rusia își „perfecționase” metodele.

Documentul a fost publicat pe pagina online Black Vault, o arhivă online cu documente guvernamentale declasificate și obținute prin intermediul solicitărilor trimise de fondatorul site-ului, John Greenewald.

Nu este clar care a fost scopul documentului declasificat, însă oferă detalii despre cercetările bizare ale celor doi oameni de știință sovietici care au desfășurat experimente de percepție extrasenzorială în anii 1980.

„Cercetătorii credeau că oglinzile focalizau energia psihică”

Despre unul dintre cercetători, Konstantin Buteyko, a fost scris că și-a „perfecționat metoda de PE” prin desfășurarea unor experimente în timpul cărora ar fi așezat un voluntar în mijlocul unei camere care avea două oglinzi concave de-o parte și de alta. Documentul arată că „cercetătorii credeau că oglinzile focalizau energia psihică”.

Apoi, un specialist medical s-ar fi „concentrat pe transmiterea energiei psihice la pacient și în același timp încerca să simtă disconfortul pacientului” în încercarea de a „transmite bioenergie” la pacient pentru a-l ajuta să controleze sau să vindece anumite afecțiuni precum astm sau boli cardiace.

CIA a notat că institutul de cercetare unde Buteyko lucra a primit 450.000 de ruble pentru a studia efectele Agentului Portocaliu, un ierbicid folosit în tacticile războiului chimic, asupra sistemului imunitar uman. În 1987 și 1988, în jur de 3.000 de pacienți au primit „tratament medical netradițional” la institut, inclusiv „folosirea metodelor psihice”, potrivit The Guardian.

O autoritate bine cunoscută în domeniul percepției extrasenzoriale

Un al doilea om de știință, Vlail Kaznacheev, a fost descris drept o „autoritate bine cunoscută în domeniul PE” și a ajutat la desfășurarea experimentelor în care voluntarii „încercau să își trimită reciproc imagini cu forme geometrice”.

Greenewald a scris pe site-ul său că documentul i-a fost trimis în noiembrie 2020, după ce a depus o solicitare la Agenția de Informații pentru Apărare din SUA pentru documente despre percepția extrasenzorială.

Percepția extrasenzorială, subiect intens dezbătut de oamenii de știință

Inițial, agenția a transmis că a găsit documente CIA care erau clasificate, însă după ce Greenewald a făcut apel agenția a declasificat unul dintre documente și l-a dat publicității. Într-o scrisoare adresată către Greenewald, CIA a scris că unul document despre ESP trebuie să rămână clasificat.

PE a fost un subiect de fascinație și cercetări reale în Rusia și Statele Unite ale Americii, deși autenticitatea fenomenului continuă să fie intens dezbătută de comunitatea științifică.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Documentele CIA despre OZN-uri sunt varianta reală a serialului Dosarele X, susține un expert

Toate documentele declasificate de CIA despre OZN-uri sunt acum disponibile online

Detalii despre „criminalitatea gravă” a unui agent MI6 care avea „licență de a ucide”, ținute ascunse față de oficialii britanici

China ar fi început să desfășoare experimente de editare genetică pentru a produce „supersoldați”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase