Home » Istorie » O sculptură spectaculoasă a unei acvile de munte, descoperită într-un templu aztec sacru

O sculptură spectaculoasă a unei acvile de munte, descoperită într-un templu aztec sacru

O sculptură spectaculoasă a unei acvile de munte, descoperită într-un templu aztec sacru
Sursa foto: INAH/ Mirsa Islas
Publicat: 08.02.2021

O sculptură aztecă spectaculoasă, veche de 600 de ani, care arată o acvilă de munte a fost descoperită într-un templu sacru, au anunțat arheologii de la Institutul Național pentru Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic.

Acvila de munte are o dimensiune de 106 pe 70 de centimetric și este cel mai mare basorelief descoperit până acum în acest templu. Arheologii de la INAH au descoperit sculptura în luna februarie a anului trecut.

GALERIE FOTO

Acvila a fost sculptată la baza unei structuri din Templo Mayor, templul în formă de piramidă construit în inima capitalei aztece Tenochtitlan, care este acum situat în Ciudad de México al zilelor noastre.

Marile secrete pe care Templo Mayor încă le mai poate dezvălui

Artiștii care au creat basorelieful, o sculptură cu imagini care ies din relief pe un fundal din piatră, în secolul al XV-lea în timpul domniei regelui Moctezuma I.

„Este o sculptură foarte frumoasă care arată marile secrete pe care Templo Mayor încă le mai poate dezvălui. Mulțumită eforturilor și dedicării arheologilor, putem continua să ne recuperăm istoria și amintirile”, a spus Alejandra Frausto Guerrero, ministrul de Cultură al țării.

Templo Mayor, cunoscut și ca Marele Templu, era o structură masivă în formă de piramidă situată în centrul capitalei aztece Tenochtitlan, fiind în inima religiei și culturii aztece. Structura conținea două capele dedicate lui Huitzilopochtli, zeul soarelui și al războiului și patron al orașului, dar și lui Tlāloc, zeul ploii. Templul era unul dintre cele 78 de structuri care alcătuiau districtul sacru din Tenochtitlan, potrivit Live Science.

O creatură sacră și simbolul unui ordin de războinici

Basorelieful a fost sculptat la baza unei structuri din apropiere de Templo Mayor, iar apoi acoperit o altă podea în timpul domniei lui Ahuítzotl.

Acvila de munte (Aquila chrysaetos), cunoscută și drept „itzcuauhtli” în limba Nahuatl vorbită de populația indigenă din centrul Mexicului, era un simbol important în cultura aztecă.

„Acvila era o creatură sacră în credința aztecă, considerată a fi prezentă la nașterea soarelui și era simbolul unui ordin de războinici de elită din cultura aztecă”, au precizat arheologii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi secțiuni dintr-un turn aztec al craniilor au fost descoperite de arheologii din Mexic

Un palat aztec a fost descoperit sub o clădire istorică din Ciudad de México

„Misiune imposibilă” în Austria: Soția președintelui mexican încearcă să recupereze coroana unui rege aztec

Un lingou de aur descoperit în Mexico City s-a dovedit a fi fost furat de la azteci

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase