Cimitir și fortăreață, vechi de 5.000 de ani, dezgropate în Polonia. Ar fi aparținut primilor fermieri din Europa

01 04. 2021, 19:00

Un complex gigant, vechi de 5.000 de ani și plin cu movile și morminte, a fost dezgropat în Polonia, după ce arheologii au investigat liniile dintr-un câmp pe care le-au văzut prin intermediul imaginilor obținute de sateliți.

Arheologii au început excavările la situl din apropierea orașului Dębiany, situat la 50 kilometri nord-est de Cracovia, în urmă cu mai bine de doi ani. Arheologii au dezgropat acum șapte morminte neolitice, precum și rămășițele unei fortărețe medievale și a unui mormânt din Epoca Bronzului cu doi cai. Însă, amploarea cimitirului antic nu este cunoscută deocamdată.

Arheologii cred acum că acest complex dispune de 12 movile, fiecare cu lungimi între 40 și 50 metri, construite prin terasamente, pietre și stâlpi din lemn care între timp au putrezit. Cercetătorii mai cred că descoperirea este o relicvă a unei așezări preistorice a culturii neolitice Funnelbeaker, ai căror oameni sunt numiți după vasele de lut distincte. Acești oameni sunt considerați primii fermieri ai Europei.

Unul dintre cele mai mari și mai interesante situri de acest tip din Europa Centrală

„Cimitirul megalitic din Dębiany este unul dintre cele mai mari și mai interesante situri de acest tip din Europa Centrală. Oferă date extraordinare despre ritualurile funerare ale culturii Funnelbeaker”, au explicat arheologii Marcin Przybyła și Jan Bulas.

Arheologii nu au descoperit încă rămășițe umane în mormintele centrale. Oamenii Funnelbeaker, cei care au construit movilele antice din apropiere de Dębiany, s-au răspândit prin Europa Centrală începând cu anul 4100 î.Hr., potrivit Live Science.

Ce știu arheologii deocamdată despre fortăreață?

Cercetătorii cred că aceștia erau fermieri care au migrat în regiune din ceea ce este acum Spania și Franța. Oamenii Funnelbeaker ar fi fost descendenții oamenilor care au migrat din Balcani. Acolo, aceștia au adoptat practici agricole timpurii din Orientul Mijlociu.

Arheologii au de gând să continue excavările pentru a afla mai multe despre movilele și mormintele neolitice, dar și despre rămășițele fortăreței medievale. Până acum, cercetătorii nu au găsit dovezi care să arate că fortăreața era locuită în permanență. Arheologii cred că era mai degrabă o structură militară. Totuși, nicio structură similară nu a mai fost descoperită în Polonia.

Vă mai recomandăm să citiți și?

Cel mai vechi „cimitir de animale de companie” din lume, descoperit din greșeală în Egipt

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Arheologii au descoperit un cimitir anglo-saxon  care surprinde trecerea la creștinism

Cimitir celtic descoperit în Franța