Home » Istorie » Cel mai vechi „cimitir de animale de companie” din lume, descoperit din greșeală în Egipt

Cel mai vechi „cimitir de animale de companie” din lume, descoperit din greșeală în Egipt

Publicat: 12.03.2021
Cel mai vechi „cimitir de animale de companie” din lume, descoperit din greșeală în Egipt
Sursa foto: Marta Osypinska et al., World Archeology, 2021

Arheologii din Egipt au descoperit cel mai vechi cimitir de animale de companie documentat până acum. Mormintele au o vechime de aproape 2.000 de ani și sunt pline de animale iubite și îngrijite, inclusiv rămășițe de pisici și maimuțe care încă purtau zgărzi împodobite cu sticlă, mărgele și scoici, a arătat un nou studiu.

Egiptenii antici sunt cunoscuți pentru faptul că mumificau animale în semn de omagiu pentru zei, însă acest cimitir este diferit, a spus Marta Osypińska, cercetător coordonator și arheolog de la Academia de Științe din Varșovia. Spre deosebire de alte animale mumificate, niciuna dintre creaturile din acest cimitir nu prezintă semne că ar fi fost ucise de oameni.

În schimb, „avem animale bătrâne, bolnave și deformate care trebuiau să fie hrănite și îngrijite”, a spus Osypińska. „Avem animale care au fost înmormântate cu multă grijă. Animalele sunt așezate în poziție de dormit uneori înfășurate în pături sau acoperite cu vase. Așadar, noi credem că aceste animale nu au fost sacrificate pentru zei, ci erau doar animale de companie”, a adăugat Osypińska.

„S-au dovedit a fi zeci de schelete de pisici”

Arheologii au descoperit din greșeală cimitirul de animale, care datează de la primul și al doilea secol e.n. din timpul perioadei romane a Egiptului. Timp de ani buni, cercetătorii au efectuat săpături la portul antic Berenice pentru că acesta găzduiește o groapă antică, plină cu gunoaie ale societății egiptene. În 2011, arheologii au început să găsească rămășițe de animale mici, așa că au cerut ajutorul lui Osypińska pentru că cercetătoarea este specialistă în zooarheologie.

„S-au dovedit a fi zeci de schelete de pisici”, a spus aceasta. De fapt, dintre 585 de animale excavate, 536 erau pisici, 32 erau câini, 15 erau maimuțe. De asemenea, arheologii au găsit și o vulpe și un șoim. Niciuna dintre animale nu era mumificată, însă unele erau așezate în sicrie improvizate. Spre exemplu, un câine mai mare erau „înfășurat în frunze de palmier și cineva a pus cu grijă două jumătăți ale unei amfore deasupra corpului său, la fel ca într-un sarcofag”, a explicat Osypińska.

„Cineva hrănea și păstra o astfel de pisică inutilă”

La fel ca în cazul unor animale de companie din zilele noastre, aceste animale munceau pentru stăpânii lor. Spre exemplu, pisicile ar fi prins șoareci și câinii ar fi ajutat la pază și vânătoare. Însă, câteva animale erau deformate, ceea ce înseamnă că nu puteau alerga.

„Cineva hrănea și păstra o astfel de pisică inutilă”, a mai spus Osypińska. Arheologii au descoperit și câini, unii aproape fără dinți, care ajunseseră până la vârste înaintate, dar și trei „câini de jucărie”, mai mici decât pisicile, care cel mai probabil erau prea mici pentru a munci.

„Descoperirea noastră arată că avem o dorință profundă de conviețuire cu animale”

Mulți savanți argumentează că lumea antică nu avea conceptul de animale de companie, însă „descoperirea noastră arată că noi oamenii avem o dorință profundă de conviețuire cu animale”, a spus Osypińska. În urmă cu 2.000 de ani, „portul Berenice era la capătul lumii”, scrie Live Science.

„Era un loc gol și ostil al lumii. Negustorii veneau aici pentru a aduce bunuri imperiului. Și ce aduceau cu ei pentru călătoriile lungi și dificile? Un câine iubit, o maimuță din India sau pisici”, a mai precizat cercetătoarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Arheologii au descoperit un cimitir anglo-saxon  care surprinde trecerea la creștinism

Maimuțe din India descoperite într-un cimitir egiptean din secolul al doilea

Cimitir celtic descoperit în Franța

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase