Home » Istorie » Mii de morminte antice au fost descoperite în Xian, casa celebrei armate de teracotă

Mii de morminte antice au fost descoperite în Xian, casa celebrei armate de teracotă

Publicat: 26.02.2021
Șantier arheologic din Xian / Credit foto: Biroul de patrimoniu cultural din Shaanxi / Weibo

Mii de morminte și artefacte au fost descoperite în Xian, unul dintre cele mai vechi orașe din China, celebru și pentru găzduirea legendarei armate de teracotă.

Situat pe câmpia Guanzhong din nord-vestul Chinei, Xian este unul dintre cele mai vechi orașe din China, datând din secolul al III-lea î.e.n. În prezent este capitala provinciei moderne Shaanxi.

Fiind una dintre cele patru mari capitale antice ale Chinei, Xian era punctul de plecare al Drumului Mătăsii, care lega orașul de Europa. În anii 1970, arheologii au dezgropat în Xian legendara armată de teracotă a împăratului Qin Shi Huangdi.

Armată de teracotă reprezintă o colecție de războinici sculptați în lut, în secolul al III-lea î.Hr., care au fost concepuți pentru a-l proteja pe Qin Shi Huangdi, primul împărat al Chinei, în călătoria sa către viața de apoi. Mausoleul lui Qin Shi Huangdi din Xian, unde se află celebra sa armată de teracotă, este parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Recent, mii de noi artefacte și morminte semnificative din punct de vedere arheologic au fost descoperite pe două șantiere de construcții din Xian, obligându-i pe arheologi să renunțe la sărbătorirea Anului Nou Chinzesc și să lucreze peste program. Noile descoperiri includ peste 3.000 de morminte antice.

Peste 1.000 de arheologi și asistenți au lucrat non-stop pentru a dezgropa relicvele culturale nou descoperite la Xian și pentru a evita întârzierea proiectelor de construcție, relatează South China Morning Post.

Muncă peste program pentru conservarea mormintelor și artefactelor

Noile descoperiri arheologice au fost găsite pe șantierele de extindere a aeroportului pe 76 de hectare și de construcție a unei noi linii de metrou de 50 de kilometri, potrivit Biroului de patrimoniu cultural din Shaanxi.

Mai mult de 4.600 de descoperiri de importanță arheologică, inclusiv 3.500 de morminte, au fost identificate de când muncitorii au început să construiască, în iulie 2020, noul terminal și instalațiile aferente pentru Aeroportul Internațional Xianyang, a declarat biroul pe Weibo, Twitter-ul chinezesc.

„Numărul și amploarea relicvelor sunt uriașe, iar volumul de muncă al săpăturilor arheologice este enorm”, a adăugat biroul.

Între timp, au fost găsite alte peste 1.300 de morminte și patru cuptoare antice de când au început săpăturile pentru linia de metrou, în aprilie anul trecut, potrivit unei alte postări a biroului. Metroul va circula pe o linie printr-un cartier dens populat cu morminte care datează din dinastiile Sui și Tang (581-907).

Arheologii au lucrat ore suplimentare pentru a se asigura că proiectele de construcție nu au fost întârziate prea mult, a mai transmis biroul.

Xian, celebra capitală antică a Chinei, reînflorește

Xian a fost capitala Chinei antice timp de 13 dinastii, pe parcursul a 1.100 de ani. Redevenind un centru regional de transport, orașul a cunoscut o accelerare a proiectelor de infrastructură în ultimele două decenii, care au condus și la importante descoperiri arheologice pe numeroase șantiere de construcții.

Armata de teracotă în mausoleul din Xian / Credit foto: Shutterstock

Lucrările de construcție a primei linii de metrou ale orașului au început în 2007 și până la sfârșitul anului 2020 Xian avea opt linii de metrou și un total de 244 km de transport subteran. Construcția fiecărei linii de metrou a adus noi descoperiri importante din punct de vedere arheologic.

Totodată, morminte aparținând unor personaje istorice celebre au fost descoperite în timpul construcției campusurilor universitare din Xian. Arheologii au găsit mormântul lui Zhang Tang, un înalt oficial judiciar din dinastia Han (206 î.en.n – 220 e.n.), în timpul construirii unui nou campus la Universitatea de Nord-Vest de Științe Politice și Drept, în 2002.

Cercetare arheologică înainte de începerea unui nou proiect de construcție

Un an mai devreme, mormântul lui Li Chui, o prințesă din dinastia Tang (618-907), a fost descoperit în campusul Universității de Tehnologie Xian.

Autoritățile locale au afirmat că există atât de mult patrimoniu în subteranul din Xian încât arheologii sunt chemați frecvent să lucreze la șantierele de construcții.

„În Xian, înainte de începerea oricărui proiect de construcție sau înainte ca guvernul să vândă o anumită parcelă de teren, se efectuează un studiu arheologic. Acest lucru este rar în China”, a declarat Wang Zili, director adjunct al Institutului Xian pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, pentru ziarul People’s Daily.

Vă recomandăm să citiți și:

10 lucruri bizare interzise în China

Top 10 invenții din China Antică care au schimbat lumea

Mormântul unuia dintre ultimii împărați ai dinastiei Han, descoperit de arheologi cu ajutorul unei inscripții

Noi descoperiri ar putea rescrie istoria Armatei de Teracotă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase