Home » Istorie » Prințesa Persană, o mare farsă arheologică și misterul unei crime nerezolvate

Prințesa Persană, o mare farsă arheologică și misterul unei crime nerezolvate

Prințesa Persană, o mare farsă arheologică și misterul unei crime nerezolvate
Reprezentare femeie arabă / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 14.03.2021

„Mumia Persană” sau „Prințesa Persană” a fost o mumie despre care s-a crezut că era trupul conservat al unei prințese persane antice. În cele din urmă s-a dovedit că era vorba nu doar de un fals arheologic, ci și de posibila victimă a unei crime.

Totul a început în anul 2000, în Pakistan, când poliția a descoperit un bărbat din Karachi care încerca să vândă, pe piața neagră a antichităților, o mumie veche în sarcofag pentru o sumă uriașă, echivalentul a 11 milioane de dolari.

După urmărirea, arestarea și interogarea presupusului delincvent, bărbatul a mărturisit poliției că a primit mumia de la un bărbat iranian care a susținut că a descoperit-o în urma unui cutremur și că el și complicele său au căzut de acord să împartă pe jumătate cei 11 milioane de dolari pe care sperau să îi obțină din vânzarea mumiei.

În cele din urmă, poliția pakistaneză l-a constrâns pe bărbat să dezvăluie unde se află mumia și acesta i-a dus într-o locație lângă granița dintre Iran și Afganistan, de unde trupul a fost recuperat și dus la Muzeul Național din Karachi pentru investigații.

Mesajul de pe „Mumia Persană”

După o inspecție superficială, personalul muzeului a stabilit că mumia fusese înfășurată într-un stil clasic egiptean și purta o mască pe față, o coroană din aur și un pieptar inscripționat cu cuvintele „Sunt fiica marelui rege Xerxes. Mazereka mă protejează. Eu sunt Rhodugune”. Sarcofagul din lemn a fost decorat cu ceea ce părea a fi inscripții cuneiforme din Persia antică, inclusiv imagini sculptate ale „Ahura Mazda”, zeul suprem al zoroastrismului.

Toate dovezile au indicat faptul că erau rămășițele vechi de 2.600 de ani ale unei prințese persane mumificate.

Zeul Ahura Mazda / Credit foto: Shutterstock

Era pentru prima dată când erau descoperite, în Iran, rămășițele unui membru al regalității persane antice, potrivit Ancient Origins.

Fiind considerată o descoperire de maximă importanță, au apărut dispute diplomatice între Iran și Pakistan, ambele țări revendicând dreptul de proprietate asupra „prințesei antice”. În timp ce politicienii se luptau pentru proprietatea asupra corpului, arheologii legiști au început să analizeze structura chimică a mumiei, în timp ce experții literari au tradus scrierea cuneiformă.

Prințesa Persană nu era atât de veche pe cât se credea

În câteva săptămâni au apărut indicii că „prințesa antică” nu era așa de veche cum părea.

Conform cărții lui Rüdiger Schmitt, din 2003, „A Further Spurious Inscription in Old Persian Writing: The Mummy of ‘Rhodogoune’”, scrierea descoperită pe pieptarul mumiei fusese gravată, potrivit experților literari, de cineva „care nu cunoaște bine scrisul iranian”.

În timp ce acest aspect punea la îndoială autenticitatea mumiei, rezultatele clare au venit din scanările CT, testarea chimică și datarea cu Carbon-14, toate indicând faptul că mumia nu era o prințesă persană, ci mai degrabă o fraudă modernă.

Aceasta nu era o farsă arheologică obișnuită. Dovezile au sugerat că au fost implicați ucigași cu sânge rece, pentru că mumia s-a dovedit a fi corpul unei femei care ar fi putut fi ucisă și mutilată în 1996.

Oamenii de știință au folosit datele din scanările CT pentru a ajuta poliția să construiască un profil al femeii.

Reprezentare femeie arabă / Credit foto: Shutterstock

Avea o înălțime de 140 cm și o vârstă de 16 ani când a murit, în 1996. Organele sale interne fuseseră îndepărtate înainte ca cavitatea abdominală să fie umplută cu ceea ce poliția a descris ca o „substanță pulverulentă”, care a fost descoperită mai târziu ca fiind un agent de uscare.

Examinările ulterioare au arătat că vertebrele cervicale din gâtul femeii erau zdrobite, ceea ce a sugerat imediat că putea fi vorba de o crimă violentă, însă un patolog criminalist nu a putut afla dacă gâtul femeii a fost rupt accidental sau deliberat.

O crimă cu intervenție științifică?

Anchetatorii au considerat că era vorba de un cadavru recent exhumat ilegal de tâlharii de morminte, undeva între Pakistan și Iran, pentru a pune la cale o farsă bine elaborată.

Infractorii au îndepărtat organele interne ale femeii și i-au învelit corpul în substanțe chimice pentru a usca cadavrul timp de câteva luni. Arheologul dr. Asma Ibrahim a spus, într-o prelegere susținută la Universitatea Aga Khan, că nivelul de acuratețe atins la îmbătrânirea femeii pentru a arăta ca o mumie străveche trebuie să fi implicat cercetători cu cunoștințe specifice de anatomie.

Gâtul rupt al femeii a determinat poliția pakistaneză să deschidă o anchetă pentru crimă în timpul căreia i-a interogat din nou pe bărbații implicați în înșelătoria pentru a vinde, pe piața neagră, mumia falsă.

Nu au aflat nimic, astfel că în prezent „Prințesa Persană” sau „Mumia Persană” se numără printre dosarele de crimă nerezolvate. Cadavrul a fost reînhumat corespunzător în 2008.

Vă recomandăm să citiți și:

O mumie antică înfășurată într-un cocon nemaivăzut până acum, descoperită de arheologi

O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”

O mumie a unui copil, studiată cu ajutorul laserelor

Cel mai ”vechi” pacient cu boli cardiovasculare este o mumie de 4.000 de ani

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase