Home » Istorie » Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte
Sursa foto: MNIR/ Profimedia
Publicat: 11.04.2021

Violeta Andrei, una dintre cele mai frumoase actrițe din România, a jucat în peste 60 de filme românești, dar și în pelicule străine.

Violeta Andrei s-a născut la 29 martie 1941 în Brașov și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în anul 1965. Debutul l-a făcut pe scena Teatrului Giulești, actualul Teatru Odeon, iar apoi a interpretat roluri pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

În anul 1966, Violeta Andrei a apărut în primul său film, „Golgota” în regia lui Mircea Drăgan, alături de Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani și mulți alții.  Totodată, Violeta Andrei a jucat și în seriale precum „Mușatinii”, „Saltimbancii”, „Neînfricații”, „Un august în flăcări”, „Amantul marii doamne Dracula”, „Lumini și umbre” și „Păcatele Evei”.

Care a fost, de fapt, cea mai cunoscută „relație” a Violetei Andrei?

Talentata actriță Violeta Andrei a înregistrat numeroase cântece pentru radio. De asemenea, a cântat pentru coloana sonoră a peliculelor „Veronica” și „Veronica se întoarce”.

În timpul facultății, Violeta Andrei s-a căsătorit cu Ștefan Andrei, politician comunist și ministru de Externe, cei doi având un fiu împreună. Totuși, cea mai cunoscută „relație” a Violetei Andrei a fost cu Elena Ceaușescu. Se pare că frumoasa actrița a atras antipatia soției dictatorului comunist.

„Un coșmar care m-a urmărit aproape 20 de ani”

Elena Ceaușescu a urât-o atât de mult pe Violeta Andrei încât a ordonat reprezentanților din cinematografia românească să o excludă din televiziune și să nu mai primească niciun rol pe marile ecrane.

„În 1965, am jucat în primul lungmetraj, apoi rolurile au venit unul după altul, până în 1972. Atunci a avut loc o întâlnire scurtă cu familia Ceaușescu, eram împreună cu soțul meu. Imediat după ce m-a văzut, (n.r. Elena Ceaușescu) a început să mă urască. Și m-a urât toată viața, pur și simplu. Pentru mine, Elena Ceaușescu a fost un coșmar care m-a urmărit aproape 20 de ani”, declara Violeta Andrei în 2011.

„Lasă, dragă, o să moară”

De atunci, actriței i-a fost interzis să mai apară pe marile ecrane. Abia în anul 1974, Violeta Andrei a fost distribuită într-o nouă peliculă în regia lui Iulian Mihu. Regizorul era un artist cunoscut în străinătate, astfel că era de „neatins” chiar și în România. Apoi, Violeta Andrei a primit zeci de roluri până când, în anul 1982, nu a mai fost chemată de nimeni pe platourile de filmare din ordinul Elenei Ceaușescu. Până la sfârșitul vieții sale, soția dictatorului comunist a urât-o pe frumoasa actriță.

„În 1988, m-am îmbolnăvit destul de grav și am fost supusă unei operații. Ceaușeasca îi tot repeta soțului meu: Lasă, dragă, o să moară. Ei, bine, n-am murit, a murit ea, în decembrie 1989”, mai spunea Violeta Andrei în 2011.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ea a fost femeia pe care Elena Ceauşescu a urât-o cel mai mult „Lasă, dragă, o să moară”

Demolarea Bisericii Sf. Vineri – Hereasca. Elena Ceauşescu: Daţi jos porcăria – 100 de ani în 100 de momente

Constantin Pârvulescu, comunistul notoriu care a refuzat-o pe Elena Ceauşescu şi l-a criticat public pe Nicolae Ceauşescu – 100 de ani în 100 de momente

Zina Dumitrescu, creatoarea de modă care a cunoscut-o pe Coco Chanel şi refuzat-o pe Elena Ceauşescu: „Îi spun să-şi tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase