Home » Istorie » Jacqueline Kennedy Onassis, printre cele mai iubite prime doamne din istoria SUA

Jacqueline Kennedy Onassis, printre cele mai iubite prime doamne din istoria SUA

Publicat: 12.04.2021

Jacqueline Kennedy Onassis, născută Jacqueline Lee Bouvier, iar mai târziu (1953–68) Jacqueline Kennedy, s-a născut în 28 iulie 1929 în Southampton, New York.

A fost soția președintelui american John F. Kennedy și cunoscută pentru stilul și rafinamentul său. Al doilea soț al lui Jacqueline a fost Aristotle Onassis, unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Jacqueline a fost cea mai mare dintre cele două fiice ale cuplului Janet Lee și John Bouvier III, un speculator pe bursă. Interesele dezvoltate în copilărie aveau să îi surâdă și la maturitate, precum călăria, scrisul și pictura. În 1942, părinții săi au divorțat, iar apoi mama sa s-a recăsătorit.

La vârsta de 15 ani a început să urmeze cursurile unui internat, iar în 1947 s-a înscris la Colegiul Vassar. A studiat un an și la Sorbona, timp în care și-a perfecționat franceza și accentuat afinitatea pentru cultura și stilul franțuzesc, pe care le-a asociat deseori cu iubitul său tată. Jacqueline a absolvit Universitatea George Washington în 1951 și a început să lucreze ca foto-reporter la cotidianul Washington Times-Herald, potrivit Britannica.

Jacqueline Kennedy Onassis a readus Casa Albă la eleganța originală

În 1951, Jacqueline l-a întâlnit pe John F. Kennedy, un congresman popular din Massachusetts, iar doi ani mai târziu, după ce a devenit senator, acesta a cerut-o de soție. La data de 12 septembrie 1953, cei doi s-au căsătorit la biserica catolică Sfânta Maria din Newport, Rhode Island. Primii ani de căsnicie au adus dezamăgire și tristețe. John a suferit o intervenție chirurgicală asupra spinării. Jacqueline a suferit un avort spontan și a adus pe lume o fetiță născută-moartă.

Totuși, Jacqueline a născut o fetiță sănătoasă, Caroline Bouvier Kennedy, în noiembrie 1957. Trei ani mai târziu, John a anunțat că va candida la președinția Statelor Unite ale Americii. Jacqueline a rămas acasă însă a continuat să se implice în campania prezidențială. A scris „Soție de Campanie”, o rubrică săptămânală. În noiembrie 1960, John a fost ales la limită președinte al SUA, iar câteva săptămâni mai târziu Jacqueline a născut un fiu, John F. Kennedy, Jr.

Fiind cea mai tânără primă doamnă din aproape 80 de ani, Jacqueline a lăsat o amprentă distinctă asupra titlului. Fără îndoială, cea mai durabilă contribuție a sa a fost readucerea Casei Albe la eleganța sa originală.

Una dintre cele mai populare prime doamne din istoria SUA

Deși a petrecut foarte puțin timp la Casa Albă, Jacqueline a ajuns una dintre cele mai populare prime doamne din istoria SUA, fiind lăudată pentru frumusețea, rafinamentul și cunoașterea limbilor străine. Făcând aluzie la imensa popularitate a soției sale, în timpul turneului lor în Franța din 1961, președintele Kennedy a glumit cu jurnaliștii că el ar fi doar „omul care a însoțit-o pe Jacqueline Kennedy la Paris”.

În noiembrie 1963, Jacqueline a fost de acord să participe la o apariție politică rară. Astfel, aceasta și-a însoțit soțul în Texas. Tocmai se întorsese dintr-o vacanță în Grecia, după moartea fiului ei nou-născut, Patrick Bouvier. În timp ce coloana prezidențială se deplasa prin Dallas, John F. Kennedy a fost împușcat chiar lângă soția sa. 99 de minute mai târziu, Jacqueline era alături de Lyndon Johnson, încă îmbrăcată în costumul ei roz pătat de sânge, în timp ce acesta depunea jurământul de președinte. Aceasta a fost o apariție fără precedent a unei prime doamne văduve.

După ce s-a întors în capitala SUA, Jacqueline a supravegheat planificarea înmormântării soțului ei, inspirându-se din înmormântărea lui Abraham Lincoln care avuse loc cu un secol mai devreme. Demnitatea ei tăcută și cei doi copii mici care au stat lângă ea în timpul ceremoniei i-au adus un val de admirație din partea americanilor și oamenilor din întreaga lume.

O căsnicie tulburată cu Aristotle Onassis

Apoi, Jacqueline s-a mutat într-un apartament din New York, care a rămas reședința principală pentru tot restul vieții. În acest timp, a devenit o țintă frecventă a paparazzilor și tabloidelor, iar această atenție nedorită a continuat până la moartea ei. În octombrie 1968 s-a căsătorit cu magnatul grec al transportului maritim Aristotle Onassis, pe care îl cunoștea deja de câțiva ani. Totuși, potrivit relatărilor din presă, căsnicia a devenit în curând tulburată. Astfel, Jacqueline a continuat să petreacă mult timp în New York, acolo unde copiii ei studiau. Deși cea mai mare parte a averii lui Onassis i-a revenit fiicei sale după moartea sa în 1975, Jacqueline Kennedy Onassis a moștenit o sumă estimată a fi între 20 și 26 milioane de dolari.

Jacqueline a lucrat ca editor consultant la editura Viking Press, iar mai târziu ca asociat și editor senior la prestigioasa casă editorială Doubleday. Totodată, fosta primă doamnă și-a păstrat interesul pentru artă și conservare.

A fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkins în anul 1994

Deși ar fi avut mai multe relații romantice, cel mai constant partener al ei în ultimii 12 ani din viață a fost Maurice Tempelsman, un comerciant de diamante din Belgia.

La scurt timp după ce a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkins, un tip de cancer, în anul 1994, Jacqueline a murit în apartamentul ei din New York. După funeralii la biserica romano-catolică Sf. Ignatie de pe Park Avenue, aceasta a fost înmormântată în cimitirul național Arlington, alături de John F. Kennedy și cei doi copii care i-au murit. Singurul ei fiu supraviețuitor, John F. Kennedy, Jr., a fost ucis într-un accident de avion în iulie 1999, astfel că multe cărți și articole au analizat apariția repetată a tragediilor în povestea familiei Kennedy.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Secrete SCANDALOASE din istorie: Pasiunea lui Benjamin Franklin pentru femeile bătrâne şi aventurile sexuale ale lui John F. Kennedy

Ultimul autograf al lui John F. Kennedy, scris cu două ore înainte de a muri, scos la licitaţie

Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?

Au trecut 58 de ani de când Marilyn Monroe i-a cântat ”Happy birthday mr. President” lui Kennedy – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase