Home » Istorie » Cine au fost Bonnie și Clyde, cuplul criminal notoriu din timpul Marii Crize

Cine au fost Bonnie și Clyde, cuplul criminal notoriu din timpul Marii Crize

Cine au fost Bonnie și Clyde, cuplul criminal notoriu din timpul Marii Crize
Gene Hackman, Warren Beatty și Faye Dunaway în filmul „Bonnie și Clyde” din 1967. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.05.2021

Bonnie și Clyde, pe numele complet Bonnie Parker și Clyde Barrow, au fost un cuplu american notoriu responsabil pentru o serie de infracțiuni între anii 1932 și 1934.

Bonnie și Clyde au jefuit benzinării, restaurante și bănci din orășele, concentrându-se în mare parte pe statele Texas, Oklahoma, New Mexico și Missouri. Cei doi nu furau niciodată mai mult de 1.500 de dolari.

Bonnie și Clyde s-au cunoscut în Texas în 1930, atunci când ea avea 19 ani și el 21. La scurt timp după întâlnirea lor, Clyde a fost arestat pentru tâlhărie. Deși a evadat în cele din urmă din închisoare cu ajutorul unui pistol de la Bonnie, Clyde a fost arestat din nou și s-a întors în închisoare. Acolo, Clyde a rămas până când a fost eliberat pe cauțiune în 1932.

Clyde era un infractor cu mult înainte să o cunoască pe Bonnie, în ianuarie 1930. După 20 de luni petrecute în închisoarea între 1930 și 1932, Clyde s-a aliat cu Bonnie, iar cei doi au început o serie de infracțiuni care a durat 21 de luni.

Bonnie și Clyde, cuplul criminal care a ucis și răpit polițiști

În decembrie 1932, FBI a aflat despre un automobil abandonat în Michigan care a fost furat în statul Oklahoma. O percheziție din Oklahoma într-o altă mașină furată a dezvăluit o legătură între cele două automobile și Bonnie și Clyde. Investigațiile ulterioare au făcut ca FBI să emită un mandat împotriva cuplului pentru transportul interstatal a celui de-al doilea autovehicul furat la data de 20 mai 1933. În acel an, Bonnie și Clyde au fost implicați în mai multe schimburi de focuri cu poliția.

Cuplul criminal Bonnie și Clyde. Sursa foto: Profimedia

La data de 1 aprilie 1934, Bonnie și Clyde au ucis doi polițiști în Texas. Cinci zile mai târziu, cei doi au omorât un polițist în Oklahoma și au răpit un șef de poliție.

Cum s-a răspândit povestea cuplului Bonnie și Clyde în afara SUA?

Bonnie și Clyde au fost uciși la data de 23 mai 1934, atunci când polițiștii au deschis focul asupra cuplului. Cei doi încercau să scape de o ambuscade de-a lungul unei șosele din Louisiana, potrivit Britannica.

Mai mulți infractori din perioada Marii Crize, inclusiv Bonnie și Clyde, au devenit faimoși, fiind considerați personaje de tip „Robin Hood” care dădeau lovitura la băncile considerate de mulți a fi opresive. Bonnie și Clyde au fost înfățișați pe marile ecrane într-un film de succes din 1967, în care rolurile principale au fost jucate de actorii Warren Beatty și Faye Dunaway. Astfel, povestea cuplului Bonnie și Clyde s-a răspândit și în afara Statelor Unite ale Americii, promovând o modă „gangster șic” în Europa și Japonia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Se împlinesc 86 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA

A murit Samuel Little, cel mai prolific criminal în serie din istoria SUA

Detalii despre „criminalitatea gravă” a unui agent MI6 care avea „licență de a ucide”, ținute ascunse față de oficialii britanici

Un criminal german a primit dreptul de ”a fi uitat” în mediul online

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase