Home » Cultură » Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Publicat: 25.04.2021
Sursa foto: Profimedia

Brigitte Bardot s-a născut în 1934, într-o familie înstărită, având părinți burghezi. La vârsta de 15 ani, Bardot a pozat pe coperta revistei Elle, cea mai citată revistă pentru femei din Franța.

Roger Vadim, regizor aspirant, a fost impresionat și i-a modelat imaginea publică transformând-o într-o „copilă erotică a naturii” – blondă, senzuală și amorală. De-a lungul vieții, Brigitte Bardot a avut mai multe tentative de sinucidere, iar actrița a fost deschis despre aceste evenimente.

În cadrul a două pelicule regizate de Vadim, „Et Dieu créa la femme” (1956) și „Les Bijoutiers du claire de lune” (1958), Brigitte Bardot a doborât tabuuri contemporane privind nuditatea și a stabilit recorduri la box-office în Europa și Statele Unite ale Americii. Totodată, Bardot a fost căsătorită cu Vadim între 1952 și 1957. Cuplul s-a căsătorit pe când Bardot avea doar 18 ani.

O carieră cinematografică umbrită de acuzații de incitare la ură rasială

Pe lângă faptul că a devenit o zeiță a marilor ecrane, Brigitte Bardot a fost favorita francezilor de stânga, simbolizând pentru aceștia o ignorare a moralității convenționale. Printre numeroasele filme în care Bardot a apărut, cele mai notabile sunt „Vie privée” (1962); „Le Mépris” (1963), „Viva Maria!” (1965), „Dragă Brigitte” (1965) și „Masculin-Féminin” (1966). Odată cu declinul carierei sale, Bardot apare în ultimele sale filme în 1973, iar ulterior se retrage de pe marile ecrane.

Sursa foto: Profimedia

O activistă vehementă pentru drepturile animalelor, Brigitte Bardot a înființat în 1987 o organizație pentru protecția animalelor, Fundația Brigitte Bardot. În următorii ani, Bardot a atras atenția publicului și a presei pentru o serie de afirmații controversate care au dus la amendarea actriței în repetate rânduri. Astfel, Bardot a fost acuzată de incitarea la ură rasială. Între 1997 și 2008, Bardot a apărut de cinci ori în fața instanțelor pentru afirmațiile sale. Totodată, în 2004, Bardot a fost condamnată pentru comentariile făcute despre musulmani în cartea sa „Un Cri dans le silence” (2003), potrivit Britannica.

Brigitte Bardot a criticat dur mișcarea #metoo

Totodată, în 2018, Brigitte Bardot a revenit din nou în atenția publicului din întreaga lume după ce a criticat mișcarea #metoo, afirmând că actrițele care se plâng de hărțuire sexuală caută doar publicitate și că „marea majoritate sunt ipocrite şi ridicole”.

După Vadim, Brigitte Bardot a mai avut încă trei căsnicii. Actrița este căsătorită momentan cu Bernard d’Ormale, un fost consilier al lui Marine Le Pen, politiciană franceză și lider al mișcării de dreapta. Cu al doilea său soț, actorul Jacques Charrier, a avut un fiu, Nicolas-Jacques Charrier. După divorțul celor doi din 1962, Nicolas a fost crescut de de familia Charrier și a avut foarte puțin contact cu mama lui până la maturitate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Brigitte Bardot critică mişcarea #metoo. Majoritatea actriţelor care se plâng că sunt hărţuite sexual sunt ipocrite şi ridicole

Greta Garbo, printre cele mai fermecătoare și enigmatice staruri de cinema

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Nicole Kidman, actrița care fascinează de mai bine de 30 de ani. Pasiunea ascunsă a australiencei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase