Home » Istorie » Charlotte Bronte, romanciera care a inspirat și influențat nenumărate alte scriitoare

Charlotte Bronte, romanciera care a inspirat și influențat nenumărate alte scriitoare

Charlotte Bronte, romanciera care a inspirat și influențat nenumărate alte scriitoare
„Jane Eyre” (film, 2011). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.05.2021

Charlotte Brontë a fost o romancieră și poetă engleză, cunoscută cel mai bine pentru romanul „Jane Eyre” din 1847. Romanul spune povestea unei tinere guvernante care reușește să depășească anumite dificultăți, iar în același timp rămâne fidelă principiilor sale. Romanul a îmbinat realismul moral cu elemente gotice. Alte romane cunoscute ale lui Charlotte Brontë includ „Shirley” (1849) și „Villette”(1853).

Charlotte Brontë s-a născut la data de 21 aprilie 1816, în Thornton, Yorkshire, Anglia, și a murit la data de 31 martie 1855, în Haworth, Yorkshire.

Charlotte Brontë a fost unul dintre cei șase copii ai familiei. Cele două surori mai mari, Maria și Elizabeth, au murit când Charlotte era încă un copil. Totodată, Charlotte a mai avut și un frate, Patrick Branwell, și două surori, Emily și Anne, care au fost și ele scriitoare. Cele trei surori au publicat opere împreună semnându-se Currer, Ellis, și Acton Bell.

Experiențele trăite la școală, inspirație pentru romanul „Jane Eyre”

Patrick Brontë, tatăl lui Charlotte Brontë, a fost un preot anglican. Acesta și-a mutat familia la Haworth în 1820. Atunci când nu erau la școală, copiii familiei Brontë învățau și se jucau, scriind și spunând povești de dragoste și inventând jocuri imaginare.

Muzeul Bronte din Haworth, West Yorkshire, Regatul Unit. Sursa foto: Profimedia

În 1824, Charlotte Brontë a urmat cursurile școlii fiicelor de preoți din Lancashire. Experiențele trăite acolo, inclusiv disciplinarea severă și mâncarea teribilă, au influențat modul în care a descris Instituția Lowood în romanul său „Jane Eyre”. În 1842, Charlotte și Emily s-au dus la Bruxelles ca studente pentru a-și îmbunătăți limba franceză și pentru a dobândi cunoștințe în limba germană. Experiențele avute acolo au inspirat personajele și incidentele din romanul „Villette”.

Tehnicile inovatoare folosite de Charlotte Brontë

Influența romanelor lui Charlotte Brontë a fost mult mai rapidă decât cea a romanului „La răscruce de vânturi”, scris de sora sa Emily. Modul în care Charlotte a îmbinat romantismul cu realismul satiric a devenit modelul după care au creat nenumărate alte scriitoare timp de aproape un secol, potrivit Britannica.

Printre tehnicile inovatoare folosite de Charlotte Brontë s-au numărat prezentarea unei povești prin intermediul sensibilității unui copil sau a unei tinere femei, lirismul său și imaginea iubirii din perspectiva femeii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

William Shakespeare, cel mai important dramaturg din toate timpurile

Ultima piesă de teatru scrisă de William Shakespeare, descoperită din greșeală în biblioteca unui colegiu

Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase