Home » Istorie » Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor

Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor

Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor
Actorul Nicholas Hoult l-a interpretat pe J.R.R. Tolkien în filmul „Tolkien - Dincolo de poveste” (2019). Sursa foto: IMDB
Publicat: 19.04.2021

J.R.R. Tolkien, numele complet fiind John Ronald Reuel Tolkien, s-a născut la data de 3 ianuarie 1892 în Bloemfontein, Africa de Sud.

La vârsta de 4 ani, alături de mama și fratele său mai mic, Tolkien s-a stabilit în apropiere de Birmingham, Anglia, după ce tatăl său, manager de bancă, a murit în Africa de Sud. În 1900, mama lui Tolkien s-a convertit la religia romano-catolică, credință la care s-a devotat și fiul său cel mare. După moartea sa din 1904, cei doi fii au devenit pupilii unui preot catolic.

Patru ani mai târziu, Tolkien s-a îndrăgostit de un alt copil orfan, Edith Bratt, care avea să-i inspire personajul fictiv Lúthien Tinúviel. Însă, tutorele său nu era de acord, iar Tolkien nu a putut să o ceară de soție pe Bratt până când nu a împlinit vârsta de 21 de ani. Între timp, Tolkien a urmat cursurile Școlii Regele Edward din Birmingham și Colegiul Exeter din Oxford.

În timpul Primului Război Mondial, Tolkien a participat la Bătălia de pe Somme. După armistițiu, Tolkien a făcut parte din personalul care lucra la Dicționarul Oxford al limbii engleze (atunci numit Noul Dicționar al limbii engleze).

Tolkien a fost influențat de dragostea pentru mituri și legende

Pentru cea mai mare parte a vieții sale adulte, Tolkien a predat limba și literatura engleză, specializându-se în engleza veche și medie, la Universitățile Leeds și Oxford. Fiind adesea ocupat cu îndatoriri academice și lucrând ca examinator pentru alte universități, Tolkien a produs puține publicații științifice, Totuși, acestea au fost influente.

În viața privată, Tolkien își petrecea timpul scriind povești fantastice, adesea întunecate și triste, ce aveau loc într-o lume creată de el. Tolkien a elaborat acest „legendarium”, care în cele din urmă a devenit Silmarillion, în mare parte pentru a oferi un mediu în care să existe limbi „ elfilor” pe care le inventase chiar el, potrivit Britannica.

Care a fost capodopera lui Tolkien?

De asemenea, Arda și Pământul de Mijloc au apărut din dorința lui Tolkien de a spune povești, fiind influențat de dragostea pentru mituri și legende. Pentru a-i distra pe cei patru copii ai săi, Tolkien a elaborat povești mai ușoare, pline de viață și adesea de umor.

Cea mai lungă și mai importantă dintre aceste povești, începută în 1930, a fost Hobbitul, un roman de fantezie pentru copii despre un „hobbit” iubitor de confort (o rudă mai mică a omului) care se alătură unei misiuni de recuperare a comorii unui dragon. În 1937, romanul Hobbitul a fost publicat, cu poze făcute chiar de autor. Romanul a fost atât de popular încât editorul său a cerut o continuare. Rezultatul a fost Stăpânul Inelelor și a apărut 17 ani mai târziu, fiind capodopera lui Tolkien. Câteva elemente din Hobbitul, în special un inel magic, au fost împrumutate. Însă, Stăpânul Inelelor a fost și o extensie a poveștilor Silmarillion ale lui Tolkien.

Stăpânul Inelelor nu este o trilogie

În ciuda afirmațiilor făcute de unii critici, Stăpânul Inelelor nu a fost scris special pentru copii și nici nu este o trilogie, deși romanul este deseori publicat în trei părți: Frăția Inelului, Cele Două Turnuri și Întoarcerea Regelui. Romanul a fost împărțit inițial pentru că era foarte lung, dar și pentru a reduce riscul în cazul în care nu s-ar fi vândut. De fapt, romanul a fost extrem de popular.

Spre sfârșitul vieții, Tolkien nu a reușit să finalizeze Silmarillion, colecție de povești care precedă Stăpânul Inelelor. Astfel, fiul cel mic al autorului, Christopher, a editat și publicat cartea postum în 1977.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine au fost hobiții și care este legătura lor cu oamenii moderni

Noua producţie ”Lord of the Rings” nu poate folosi povestea lui Tolkien

FOTO. Arheologii au aflat detalii uimitoare cu privire la inelele antice romane care l-au inspirat pe Tolkien să scrie Stăpânul Inelelor, unul dintre cele mai populare romane fantasy

Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase