Home » Istorie » Familia Rothschild, cea mai proeminentă dinastie europeană de bancheri

Familia Rothschild, cea mai proeminentă dinastie europeană de bancheri

Guy de Rothschild, 1967. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.06.2021

Familia Rothschild este cea mai faimoasă dintre dinastiile europene de bancheri, datând ca o casă bancară chiar de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Familia Rothschild a avut o influență economică considerabilă în Europa în secolele XIX și XX. De asemenea, membrii familiei sunt cunoscuți pentru numeroase acte de caritate.

Fiind cea mai proeminentă dinastie bancară europeană, familia Rothschild și-a folosit în mod istoric bogăția pentru a influența rezultatele economice și uneori politice. Spre exemplu, în anii 1870, familia a împrumutat bani guvernului francez pentru a plăti despăgubiri de război și a acordat un mare împrumut guvernului britanic care a permis țării să devină un acționar major la Suez Canal Company, compania care a construit Canalul Suez între 1859 și 1869 și l-a administrat până la Criza Suezului din 1956.

Deși familia Rothschild datează din secolul al XV-lea, dinastia bancară a apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind fondată de către Mayer Amschel Rothschild. Acesta și cei cinci fii ai săi și-au transformat casa bancară într-o întreprindere multinațională, iar viitorii membri ai familiei Rothschild s-au extins în numeroase alte industrii.

Bogăția și influența istorică a familiei Rothschild, subiectul multor teorii ale conspirației

Familia Rothschild a ajuns în atenție internațională la sfârșitul secolului al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea sub conducerea fondatorului dinastiei bancare, Mayer Amschel Rothschild. Casa bancară a familiei Mayer a profitat enorm de războaiele napoleoniene, iar cei cinci fii ai săi au extins afacerea de la Frankfurt am Main la Londra, Paris, Viena și Napoli.

Mayer Amschel Rothschild, fondatorul dinastiei Rothschild. Sursa foto: Shutterstock

Bogăția și influența istorică a familiei Rothschild au devenit subiectul multor teorii ale conspirației, de la afirmații că membrii familiei controlează fenomene meteorologice până la acuzații că familia este un „maestru păpușar” al instituțiilor financiare din întreaga lume. Toate aceste teorii, bazate pe diverse prejudecăți antisemite, s-au dovedit a fi false de-a lungul timpului.

De-a lungul istoriei, numeroase căsătorii au avut loc între verii din familia Rothschild, iar căsătoriile au fost în general, cu excepții foarte rare, cu evrei. În ciuda numărului descendenților lor și a complexității arborelui genealogic, membrii familiei Rothschild, în special cei din Viena și Paris din perioada nazistă, au păstrat tipul de unitate familială necesară pentru a trece prin mari nenorociri.

Unii membri ai familiei Rothschild s-au remarcat ca oameni de știință și filantropi

Membrii familiei Rothschild au fost mereu foarte onorați. Cei cinci fii ai lui Mayer au fost numiți baroni ai Imperiului Austriei, un membru al familiei Rothschild a fost primul evreu numit în Parlamentul britanic, iar un altul a fost primul care a ajuns printre nobilimea britanică. Liderul ramurii britanice a familiei a fost mereu considerat liderul neoficial al evreimii britanice, scrie Britannica.

Membrii familiilor britanice și franceze, singurii care au continuat activități bancare după confiscarea de către naziști a casei austriece, s-au remarcat ca oameni de știință și adesea filantropi. Baronul Philippe de Rothschild (1902–88) a devenit un vinificator de rang înalt al podgoriei Mouton-Rothschild. Între 2003 și 2008, casele britanice și franceze au fost unite, astfel marcând reunificarea afacerii familiei Rothschild pentru prima dată în aproape două secole.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 5 familii mult mai puternice decât masonii sau illuminati, care s-ar putea afla la conducerea lumii

Benjamin de Rothschild, moştenitorul imperiului bancar de Rothschild, a murit

De unde provin, de fapt, cele mai multe teorii conspiraționiste despre vaccinare și pandemie

Cine moștenește tronul Marii Britanii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase