Home » D:News » Descoperire extraordinară: pielea poate simţi mirosurile!

Descoperire extraordinară: pielea poate simţi mirosurile!

Descoperire extraordinară: pielea poate simţi mirosurile!
Publicat: 08.07.2014
Receptorii de miros nu se găsesc numai în mucoasa nazală: epiderma umană conţine şi ea receptori olfactivi, iar anumite mirosuri plăcute ajută efectiv la vindecarea pielii, arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Germania.

În urmă cu puţin timp, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munchen, Germania, descoperiseră că, în organismul uman, nu numai nasul, ci şi inima, plămânii şi sângele posedă receptori de miros. Un alt grup de cercetători, de la Institutul Ştiinţific Weizmann, ajunsese la concluzia că receptorii olfactivi s-ar găsi răspândiţi în întreg corpul uman, pe suprafaţa şi în interiorul lui.

Acum, un nou studiu, realizat de oamenii  de ştiinţă de la Ruhr-Universität Bochum a demonstrat, pentru prima oară, că receptorii olfactivi se găsesc şi în epidermă – stratul extern al pielii. Rezultatele au fost publicate în Journal of Investigative Dermatology.

Autorii studiului nu numai că au identificat 5 tipuri diferite de receptori olfactivi în epiderma umană, dar au şi clonat unul dintre aceştia, numit OR2AT4. 

Apoi, au expus celulele sensibile la miros la un compus numit Sandalore – un compus chimic sintetic care imită aroma lemnului de santal. În Asia, uleiul volatil extras din santal este cunoscut de mii de ani şi apreciat atât ca parfum, cât şi ca tratament pentru leziuni ale pielii.

Cercetătorii au constatat că Sandalore a activat celule receptoare de miros clonate, declanşînd o cascadă de reacţii biochimice care implicau ionii de calciu şi care au amplificat considerabil proliferarea şi migrarea celulelor. Aceste fenomene sunt caracteristice procesului de vindecare a leziunilor pielii.

Oamenii de ştiinţă nu au descifrat încă mecanismul din spatele acestui efect benefic al mirosului de santal asupra pielii, dar cred că e vorba despre interacţiuni între keratinocite (celulele care predomină în epidermă) şi neuroni (celule nervoase), de asemenea prezenţi în piele.

Studii aflate încă în desfăşurare în alte laboratoare de cercetări indică faptul că uleiul volatil natural de santal ar avea efecte benefice în prevenirea şi chiar tratarea cancerului pielii.

Toate aceste rezultate ar putea inspira noi căi de tratare a unor afecţiuni ale pielii, pornind de la existenţa în epidermă a celulelor capabile să detecteze mirosurile. 

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase