Home » Istorie » Sarcofag roman cu două schelete, descoperit în Marea Britanie

Sarcofag roman cu două schelete, descoperit în Marea Britanie

Sarcofag roman cu două schelete, descoperit în Marea Britanie
Credit foto: L.P. Archaeology Bath & North East Somerset Council
Publicat: 05.07.2021

Un sarcofag roman din piatră în care se află rămășițele a două persoane a fost dezgropat într-un parc din centrul orașului Bath, din comitatul Somerset (Marea Britanie)

Sicriul a fost găsit în Sydney Gardens, unde au loc o serie de săpături ca parte a lucrărilor de restaurare a parcului și a cimitirului roman Bathwick din apropiere.

Totodată, au mai fost descoperite mărgele mici, roșii și albastre, precum și o oală care cel mai probabil a fost utilizată pentru a oferi mâncare, ca parte a unui ritual păgân.

Arheologul Kelly Madigan a afirmat că descoperirea scheletelor în interiorul unui sarcofag este „o raritate”, oferind o „privire rară” asupra practicilor funerare din urmă cu 2.000 de ani, relatează BBC.

În prezent se efectuează teste de laborator, iar arheologii speră că vor conduce la analize suplimentare care îi vor ajuta să afle cine erau oamenii din sarcofag, de unde proveneau, precum și alte detalii despre sănătatea și starea lor generală.

O raritate cu o mare valoare arheologică

„A avea un schelet uman direct într-un sicriu este o raritate, iar asocierea lui cu o probabilă jertfă votivă și în apropiere de o incinerare umană oferă o privire foarte rară asupra practicilor funerare din regiune de acum aproape două milenii”, a afirmat Kelly Madigan

În interiorul sicriului se afla un schelet așezat în poziție înclinată și un al doilea schelet așezat la picioarele acestuia.

Sicriul a fost găsit într-un mormânt de aproximativ doi metri lungime, 60 cm lățime și 50 cm adâncime. Orientarea lui spre nord sugerează o înmormântare păgână, afirmă experții.

Totodată, a mai fost găsit și un mormânt de incinerare, fiind singurul înregistrat la Cimitirul Bathwick până în prezent.

„După finalizarea săpăturilor, un studiu științific al rămășițelor ne va spune probabil mult mai multe despre viețile, morțile și practicile de înmormântare ale locuitorilor din perioada romană din Bath”, a afirmat istoricul Sylvia Warman.

După încheierea testelor, sarcofagul ar putea fi expus în Templul Minervei din Grădinile Botanice din oraș.

În orașul Bath, aflat în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO încă din 1987, a mai fost descoperit și un zid roman.

Amplasat pe cursul râului Avon, la aproximativ 25 km sud-est de Bristol, orașul este vestit pentru celebrele băi romane care datează din anii 43 î.Hr. Băile au fost construite de către romani deoarece în zonă existau o serie de izvoarele termale, fiind de altfel primele cunoscute din istoria Angliei.

Vă recomandăm să citiți și:

O diademă de aur descoperită într-un sarcofag roman din Izmir

Un sarcofag roman vechi de 1700 de ani, descoperit în Marea Britanie, îi pune în dificultate pe cercetători

Bucată dintr-un sarcofag de epocă romană, găsită în locuința unui constănțean

Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase