Home » Istorie » Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt

Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt

Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt
Credit foto: Ministerul Turismului si Antichitatilor din Egipt
Publicat: 31.01.2021

Arheologii din cadrul Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, care excavează în situl fortului Shiha din Aswan, au descoperit recent rămășițele unui fort roman care include și o biserică de la începutul epocii copte și un templu din perioada ptolemeică.

În interiorul fortului au fost descoperite o serie de elemente arhitecturale ale templului ptolemeic. Este vorba de un panou din gresie incomplet, cu un model de intrare în templu și un om sub forma unui împărat roman care stă lângă un altar acoperit cu o parte pe care este înfățișată o zeitate. Alături se află patru blocuri de gresie cu frunze de palmier gravate pe ele.

De asemenea, au fost găsite o vază din lut și o parte a unei bolți din cărămidă roșie care datează din epoca coptă, precum și cartușe ale regilor ptolemeici, inscripții hieratice târzii și una a unui împărat grec.

Mănăstire și biserică creștină pe ruinele fortului roman

În cadrul expediției arheologice au fost încheiate și lucrările de descoperire a rămășițelor mănăstirii și bisericii creștine timpurii care au fost construite pe ruinele acestui fort. Prima parte a fortului a fost descoperită, în perioada 1920-1922, de către arheologul german Hermann Juncker.

Misiunea arheologică recentă a dezvăluit extinderea rămășițelor zidului din cărămidă în jurul bisericii Shiha din partea de vest, ajungând la o lățime de aproximativ 2,10 m.

În partea de nord a bisericii există patru camere, un hol transversal și o scară. În partea de sud au fost descoperite cuptoare pentru arderea ceramicii. Totodată, potrivit Egypt Today, dale din piatră au fost găsite pe două niveluri situate pe partea de est, sub biserică.

Vă recomandăm să citiți și:

Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Zeci de sarcofage vechi și un templu funerar, descoperite în necropola egipteană Saqqara

Cel mai vechi tratament ginecologic, descoperit după analizarea unei mumii egiptene

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase