Home » Istorie » Descoperire neașteptată într-o pădure din Polonia, câteva zeci de monede medievale descoperite accidental

Descoperire neașteptată într-o pădure din Polonia, câteva zeci de monede medievale descoperite accidental

Descoperire neașteptată într-o pădure din Polonia, câteva zeci de monede medievale descoperite accidental
Credit foto: Szoik Rojewo/ Muzeul Etnografic din Jesenicko
Publicat: 16.11.2020

Arheologii explică faptul că au reușit să identifice 86 de monede din perioada medievală.

O descoperire neașteptată a avut loc într-o pădure din Polonia, aceasta fiind realizată nu de un arheolog ci de un culegător de ciuperci. Bogusław Rumiński și-a luat bicicleta pentru a culege ciuperci în satul natal Jezuicka Struga din nord-centrul Poloniei. În timp ce mergea de-a lungul unui drum accidentat, bicicleta s-a blocat într-o rădăcină și acesta a căzut. Atunci când și-a întins brațul pentru a-și opri căderea și a lovit cu mână de șase monede de argint. Când s-a uitat în jur, a găsit încă 60 astfel de monede împrăștiate pe pământ, notează The History Blog.

GALERIE FOTO

El a raportat descoperirea la Oficiul Provincial pentru Protecția Monumentelor din Toruń, care a trimis un arheolog să scaneze zona a doua zi. Au fost descoperite alte șapte monede și când o echipă de arheologii a ajuns la fața locului pentru a săpa. Excavațiile au dus la descoperirea altor 13 monede, ajungând la un total de 86.

O descoperire impresionantă

Monedele sunt toate de argint și datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, din timpul domniei regelui Ioan al II-lea Casimir Vasa. Cea mai veche a fost bătută în 1657, cea mai nouă în 1667. Acestea au diferite valori, în mare parte monede de șase groszy, dar și cu valori mai mari, inclusiv monede de 18 groszy.

Au fost bătute într-un moment turbulent în istoria Uniunii polono-lituaniene. Țara era prinsăîn războiul ruso-polonez (1654-1667) și în invazia suedeză cunoscută sub numele de „Potopul” (1655-1660). În timp ce pe unele dintre monede există semne de coroziune, cele dedesubt par a fi în stare excelentă, aproape de cea originală. Din această cauză, arheologii cred că au fost îngropate când erau noi, probabil ascunse pentru a împiedica luarea lor ca pradă de război.

Un caz similar în Cehia

În districtul Jesenicko din Moravia de Nord, Republica Cehă, Roman Novák a plecat pentru a căuta ciuperci în pădurile din apropierea casei sale, când a dat peste o bucată de metal care ieșea din niște pietre. A dezgropat-o și a găsit o sabie, după ce  mai săpat câteva și a găsit un topor de bronz.

Novák a contactat imediat arheologii care de atunci au efectuat mai multe teste. Acestea arată că atât sabia cât și toporul datează din jurul anului 1.300 înaintea erei noastre și seamănă cu armele folosite în principal în zona care corespunde astăzi nordului Germaniei, spune Jiří Juchelka, care conduce departamentul de arheologie de la Muzeul Silezia.

„Sabia are un mâner octogonal. Este doar a doua sabie de acest tip care pe am găsit-o în zonă”, a adăugat directorul.

Experții spun că au fost surprinși să găsească o astfel de sabie în zona Jesenicko, deoarece, la vremea respectivă, era foarte puțin populată. Cu toate acestea, testele efectuate pe sol arată că acesta este într-adevăr de proveniență locală.

Sabia era realizată din bronz, fiind turnat într-o matriță și nu forjată cu ciocanul ca săbiile de fier. Calitatea acestei săbii a fost destul de scăzută. Razele X au indicat că metalul lamei era plin de bule mici care l-ar fi făcut fragil pentru luptă. Din această cauză, arheologii speculează faptul că sabia avea un rol ceremonial sau simbolic.

Citește și:

Descoperire istorică macabră în Polonia. Arheologii au găsit o serie de instrumente folosite la execuţiile publice

Un harnașament din Epoca Fierului, descoperit în Polonia de arheologi amatori

Arheologii au descoperit un zid de apărare din secolul al X-lea în Polonia

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase