Home » Istorie » Franklin Delano Roosevelt, președintele ales de patru ori la cârma Statelor Unite

Franklin Delano Roosevelt, președintele ales de patru ori la cârma Statelor Unite

Publicat: 08.09.2021

Franklin Delano Roosevelt a fost timp de 12 ani cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Roosevelt a fost ales de patru ori începând cu 1932 și a fost la cârma țării în timpul celor mai grave crize ale secolului XX: Marea criză economică și Al Doilea Război Mondial.

Franklin Delano Roosevelt s-a născut la 30 ianuarie 1882 în Hyde Park, New York. Roosevelt a fost singurul copil al unor părinți înstăriți, James și Sara Delano Roosevelt. În 1900, Roosevelt s-a înscris la Universitatea Harvard. Acolo a întâlnit-o pe Eleanor Roosevelt, o verișoară și nepoata fostului președinte Theodore Roosevelt. Cei doi s-au căsătorit în 1905 și au avut șase copii. După absolvire, Franklin a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din California. Apoi, Franklin a lucrat ca grefier pentru o firmă de avocatură din New York.

În 1910, Franklin Delano Roosevelt a fost ales ca democrat la Senatul statului New York. În 1912, președintele Woodrow Wilson l-a numit pe Roosevelt în funcția de secretar adjunct al Marinei. În timpul Primului Război Mondial, Roosevelt a ajutat la victoria Marinei împotriva forțelor navale germane. În 1920, Roosevelt a candidat pentru vicepreședinție, însă democrații au pierdut alegerile.

Franklin D. Roosevelt a contractat poliomielită și a paralizat de la brâu în jos

În 1921, Franklin Delano Roosevelt a contractat poliomielită, o boală care l-a paralizat de la brâu în jos. În anii următori, Roosevelt a putut merge cu ajutorul unui baston, însă de cele mai multe ori folosea un scaun cu rotile.

În 1928 și din nou în 1930, Franklin Delano Roosevelt a fost ales în funcția de guvernator al statului New York. La începutul crizei economice, Roosevelt a introdus mai multe programe pentru ajutorarea oamenilor fără locuri de muncă.

Partidul Democratic l-a ales pe Franklin Delano Roosevelt pentru a candida la președinție în 1932. În timp ce criza se adâncea, Roosevelt a promis noi ajutoare pentru milioane de oameni săraci. Roosevelt a câștigat, depășindu-l cu ușurință pe opozantul său, președintele Herbert Hoover.

Franklin Delano Roosevelt și Winston Churchill în Quebec, Canada. Sursa foto: Profimedia

Până la momentul investirii în funcția de președinte în martie 1933, în jur de 13 milioane de oameni își pierduseră locul de muncă în Statele Unite. Franklin Delano Roosevelt s-a asigurat că băncile nu vor intra în faliment, iar în același timp a creat locuri de muncă pentru șomeri. În 1935, Roosevelt a cerut Congresului să aprope Legea Securității Sociale, prin care persoanele șomere, cu dizabilități sau vârstnice primeau ajutor financiar.

Franklin Delano Roosevelt a colaborat cu Winston Churchill și Iosif Stalin

Franklin Delano Roosevelt a câștigat ușor un nou mandat în 1936. Până la începerea celui de-al doilea mandat în 1937, economia Statelor Unite își revenise, scrie Britannica.

În 1939, cel de-Al Doilea Război Mondial a început în Europa. Într-o ședință specială cerută de Roosevelt, Congresul SUA a fost de acord cu trimiterea de arme în Marea Britanie și Franța. În 1940, Roosevelt a devenit primul președinte american care candidează și câștigă un al treilea mandat.

La data de 7 decembrie 1941, Japonia a bombardat bazele militare americane din Pearl Harbor, Hawaii. Atacul surpriză a dus la intrarea Statelor Unite în conflictul mondial. Astfel, SUA s-a alăturat Marii Britanii împotriva Japoniei, Germaniei și Italiei.

Franklin Delano Roosevelt a colaborat cu Winston Churchill pentru a plănui eforturile de război. Mai târziu, liderul sovietic Iosif Stalin li s-a alăturat. Roosevelt și alți lideri mondiali au început să pună bazele Națiunilor Unite, o nouă organizație internațională care să mențină pacea mondială. În ciuda stării de sănătate tot mai precare, Roosevelt a câștigat un al patrulea mandat în 1944. La data de 12 aprilie 1945, Roosevelt a murit la vila sa din Warm Springs, Georgia. Vicepreședintele Harry S. Truman a devenit președinte, iar cinci luni mai târziu cel de-Al Doilea Război Mondial se sfârșise.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A patra inaugurare prezidențială a lui Franklin D. Roosevelt a durat doar 15 minute. Care este explicația

Eleanor Roosevelt, femeia cu caracter de fier, a schimbat ceea ce însemna să fii Prima Doamnă. Motivul pentru care ţinea întotdeauna un pistol la brâu

Originea formei clădirii Pentagonului. De ce Roosevelt l-a vrut în ”Fundul Iadului”

Winston Churchill, buldogul englez care suferea de psihoză maniaco-depresivă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase