Home » Istorie » A patra inaugurare prezidențială a lui Franklin D. Roosevelt a durat doar 15 minute. Care este explicația

A patra inaugurare prezidențială a lui Franklin D. Roosevelt a durat doar 15 minute. Care este explicația

A patra inaugurare prezidențială a lui Franklin D. Roosevelt a durat doar 15 minute. Care este explicația
Franklin D. Roosevelt / Credit foto: Profimedia
Publicat: 30.01.2021

Temerile legate de securitate au cuprins Capitala, iar cel de-al Doilea Război Mondial continua să ia viața a sute de mii de cetățeni. Cam așa arăta situația în Statele Unite ale Americii, atunci când americanii s-au pregătit pentru a patra inaugurare prezidențială a lui Franklin D. Roosevelt. A fost o inaugurare prezidențială neobișnuită, complet diferită de oricare din istoria  SUA.

Din cauza faptului că americanii intrau în al patrulea an de participare activă la război, Roosevelt a simțit că este cazul să se organizeze o ceremonie cât mai simplă pentru această ocazie. Evenimentul s-a petrecut în data de 20 ianuarie, anul 1945.

Pentru a economisi banii într-o perioadă în care gazul sau lemnele de foc se raționalizau pentru populație, președintele a decis să nu mai fie nicio gală în acea zi. Fără concerte, fără petreceri, fără fanfară militară sau parade.

A patra inaugurare prezidențială a lui Franklin D. Roosevelt a intrat în istorie

Singurul președinte american care a mai depus jurământul în timpul unui război a fost Abraham Lincoln. Dar inaugurarea lui a avut loc cu fast, incluzând multe obiceiuri populare legate de această ocazie. Și Roosevelt a devenit președinte pentru prima oară în timpul Marii Crize Economice, din 1933. Însă, atunci nu s-au făcut astfel de economii în ziua ceremoniei de investire în funcție, informează History.

 

Cu toate că cei din Congresul

Franklin D Roosevelt
Franklin D. Roosevelt / Credit foto: Profimedia

American aprobaseră un buget de 25.000 de dolari pentru inaugurare, Roosevelt le-a cerut să limiteze suma la mai puțin de 2.000 de dolari. În acea dimineață, încă se vedeau urmele ploilor care căzuseră masiv cu o noapte înainte, în toată țara. Cerul gri și înnorat se potrivea cu atmosfera din sufletele americanilor. Nici starea de sănătate a președintelui nu era una strălucită, după cum a observat chiar fiul lui, James.

Ce s-a văzut în acea zi, când Roosevelt și-a făcut apariția

Dacă în anul 1933 au fost prezenți aproximativ 150.000 de americani care l-au văzut depunând jurământul, acum abia erau 8.000 de persoane prezente. La prânz, Roosevelt a apărut în fața publicului, fără o pălărie sau o haină pe el, în pofida temperaturilor deloc prietenoase de afară. Apariția lui a înfricoșat-o pe Edith Wilson, fostă Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii. Ea era văduva fostului președinte american Woodrow Wilson.

`Mă simt groaznic. El arată exact așa cum arăta soțul meu, atunci când starea lui de sănătate a devenit tot mai proastă”, i-a mărturisit ea lui Frances Perkins. Nici nu bănuia la acea vreme câtă dreptate avea. Mai puțin de trei luni mai târziu, Franklin D. Roosevelt se stingea din viață.

Vă invităm să citiți și:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase