Home » Istorie » De ce Fidel Castro a congelat trupul unui soldat american după invazia eșuată din Golful Porcilor

De ce Fidel Castro a congelat trupul unui soldat american după invazia eșuată din Golful Porcilor

De ce Fidel Castro a congelat trupul unui soldat american după invazia eșuată din Golful Porcilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.09.2021

În timpul invaziei din Golful Porcilor din 1961, SUA a trimis civili din Garda Națională Aeriană din Alabama în misiunea CIA pentru a susține atacul. Dar prezența Americii acolo a fost un secret foarte bine păzit de autorități.

Invazia ar fi devenit unul dintre cele mai mari eșecuri ale CIA, mai ales după descoperirea trupurilor unor aviatori americani, pe care a refuzat să le revendice zeci de ani, notează War History.

În 1961, SUA a finanțat și a planificat o invazie pe coasta de sud-vest a Cubei, în care erau implicați exilații cubanezi. Potrivit planului inițial, America trebuia să folosească atât flota aeriană, cât și pe cea navală pentru ca acțiunea să fie un succes. Comunitatea internațională a aflat despre atac și președintele John F. Kennedy a decis limitarea folosirii flotei aviatice, iar invazia a fost un eșec total.

Din acest motiv, SUA s-a străduit să ascundă faptul că a fost implicată în această operațiune, mergând chiar până la pictarea avioanelor în culori cubaneze pentru a crea confuzie, iar invadatorii și piloții au fost instruiți de forțele SUA și CIA.

Invazia din Golful Porcilor . SUA a refuzat să repatrieze trupul locotenentului Ray

Locotenentul Ray al Gărzii Naționale Aeriene din Alabama pilota bombardierul B-26, care a fost doborât în timpul invaziei din Golful Porcilor, la scurt timp după ce a atacat cartierul general al lui Fidel Castro.

Potrivit unui articol din 1998 din Los Angeles Times, CIA a păstrat secretă operațiunea față de echipajele americane.

„Este important ca echipajele americane să nu cadă în mâinile inamicului. Dacă se întâmplă acest lucru, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, soldații trebuie să declare că sunt mercenari angajați care luptă împotriva comunismului. SUA va nega orice implicare,” se scria în articol.

După aterizare, Ray și inginerul său de zbor, Leo Baker, au fost descoperiți de soldații cubanezi și împușcați. Corpul locotenentului a fost luat și congelat.

Deși SUA a refuzat să-și asume responsabilitatea pentru atac, Fidel Castro știa că America era vinovată, iar cadavrul lui Ray a fost cel mai bun mod de a demonsta acest lucru. Însă CIA a continuat să nege implicarea SUA și nu a vrut să repatrieze trupul locotenentului. Dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi recunoscut că America este vinovată de invazia din Golful Porcilor.

CIA a recunoscut că locotenentul Ray a participat la invazie

După dispariția locotenentului Ray, soția acestuia a încercat să găsească răspunsuri despre moartea sa. Dar fără succes. Articolul din LA Times vorbește despre faptul că CIA a amenințat-o pe femeie că o va închide într-un spital de boli mintale pentru tot restul vieții, dacă va mai continua să caute răspunsuri.

În 1979, Cuba a fost de acord cu repatrierea trupului locotenentului. Între timp, CIA a informat-o pe fiica acestuia, Janet Ray Weininger, că Ray a participat la invazie și că a primit cea mai înaltă distincție a agenției, Medalia de Spionaj.

Dar chiar și așa, CIA a refuzat să confirme public implicarea lui Ray în invazia din Golful Porcilor până în 1998, când publicația The Times a făcut presiuni asupra agenției pentru a recunoaște acest lucru.

Citește și:

O echipă de experţi a deschis mormântul unuia dintre cei mai infami criminali în serie din istorie. Ce au descoperit este cu adevărat şocant

Invazia din Golful Porcilor şi ascensiunea lui Fidel Castro

Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase