Home » Istorie » Un arheolog amator a descoperit o comoară de aur în Danemarca

Un arheolog amator a descoperit o comoară de aur în Danemarca

Un arheolog amator a descoperit o comoară de aur în Danemarca
Credit foto: Muzeele Vejle
Publicat: 19.09.2021

Un arheolog amator a găsit o comoară alcătuită din 22 de obiecte din aur, inscripționate cu simboluri din secolul al VI-lea care ar putea oferi noi detalii despre popoarele pre-vikinge din Danemarca. Anunțul descoperirii a fost făcut de muzeul care va adăposti tezaurul.

Unele dintre obiecte au motive runice și inscripții care s-ar putea referi la conducătorii vremii, dar amintesc și de mitologia nordică, a declarat pentru AFP Mads Ravn, director de cercetare la muzeele Vejle din vestul Danemarcei.

„Simbolurile le fac unice, mai mult decât cantitatea găsită”, a afirmat dr. Ravn. Potrivit acestuia, comoara cântărea aproximativ un kilogram.

O singură piesă ce datează de la începutul secolului al IV-lea se referă la împăratul roman Constantin cel Mare.

„Descoperirea este alcăluită dintr-o mulțime de obiecte de aur, inclusiv un medalion de mărimea unei farfurii”, a mai spus cercetătorul.

Comoara din aur, oferită ca ofrandă

Potrivit examinărilor preliminare, comoara din aur ar fi putut fi îngropată ca ofrandă pentru zei într-o perioadă de haos, când clima din nordul Europei s-a răcit dramatic în urma erupției vulcanice din Islanda din 536, care a trimis nori de cenușă către cer.

„Sunt multe simboluri pe ele, dintre care unele nu au fost văzute până acum, ceea ce ne va permite să ne extindem cunoștințele despre oamenii de atunci”, a precizat Mads Ravn.

Obiectele valoroase au fost găsite lângă Jelling, în sud-vestul Danemarcei, o zonă considerată de istorici ca fiind un leagăn pentru regii din epoca vikingă, care a durat între secolele VIII și XII.

Tezaurul va fi expus la muzeul din Vejle din februarie 2022.

Arheologul amator care a folosit un detector de metale a găsit comoara din aur în urmă cu aproximativ șase luni, însă anunțul descoperirii a fost făcut public abia acum.

Vă recomandăm să citiți și:

O peșteră din Germania, care ar fi conținut „oase de inorog”, găzduiește de fapt o comoară extrem de rară

O ”peşteră ritualică” a mayaşilor, neatinsă de 1.000 de ani, conţine o comoară arheologică uimitoare – FOTO

Două tezaure din Epoca Bronzului, descoperite din greșeală în vestul Poloniei

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase