Home » Istorie » Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”

Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”

Publicat: 21.09.2021

Christopher Nolan, regizorul filmului „Dunkirk” și al trilogiei Batman „Dark Knight”, se pregătește  să spună povestea lui Oppenheimer și realizarea primei bombei atomice.

În centrul peiculei lui Nolan se va afla omul de știință J. Robert Oppenheimer și lupta sa de a construi prima bombă atomică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul va avea un buget estimat la 100 de milioane de dolari, potrivit War History.

Oppenheimer a fost un fizician teoretician și profesor la Universitatea Berkeley din California. Acesta a început să lucreze cu guvernul SUA în 1942 pentru a dezvolta prima bombă atomică din lume. De aceea este cunoscut și ca  „tatăl bombei atomice”.

În iulie 1945 a fost lansată prima bombă de testare

J. Robert Oppenheimer a fost ales, spre surpinderea multora, de generalul Leslie Groves pentru a conduce echipa de lucru, din care făceau partea mai mulți oameni de știință, inclusiv câștigători ai Premiului Nobel. Sub conducerea sa, „Proiectul Manhattan” a reușit să câștige cursa pentru realizarea bombei atomice.

bomba atomica Oppenheimer
Credit foto: Profimedia

În iulie 1945, echipa lui Oppenheimer a lansat prima bombă de testare. A fost vorba despre un dispozitiv de plutoniu proiectat cu implozie, numit „Gadgetul”. Bomba avea același design ca și Fat Man, care a fost detonată în Nagasaki (Japonia), pe 9 august 1945.

În urma deciziei președintelui Truman de a arunca bombe atomice asupra orașelor Nagasaki și Hiroshima, J. Robert Oppenheimer a fost cuprins de sentimentul de vinovăție, devenind un pacifisit.

Filmul lui Christopher Nolan despre Oppenheimer va fi produs de Universal Pictures, după ce regizorul a renunțat la contractul său cu studiourile Warner Bros. Deocamdată, nu se știu alte detalii despre peliculă.

Filmările sunt programate să înceapă la începutul anului 2022 și se preconizează că lansarea va avea loc  în cinematografe în  2023.

Citește și:

Astăzi se împlinesc 76 de ani de la lansarea primei bombe atomice

Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit o populație secretă de balene în Oceanul Indian

Povestea aeronavei care ar fi putut livra bomba nucleară a Africii de Sud, singura națiune care a renunțat de bună voie la programul nuclear

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase