Home » Istorie » Batoanele de ciocolată care i-au ajutat pe americani în misiunile de spionaj din Al Doilea Război Mondial

Batoanele de ciocolată care i-au ajutat pe americani în misiunile de spionaj din Al Doilea Război Mondial

Batoanele de ciocolată care i-au ajutat pe americani în misiunile de spionaj din Al Doilea Război Mondial
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 05.10.2021

Batoanele de ciocolată MOUNDS produse de compania americană Hershey au o poveste celebră. Pare ceva de necrezut, dar desertul cu cocos a ajutat Statele Unite în misiunile sale de spionaj împotriva germanilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Batoanele de ciocolată MOUNDS au apărut în 1919, când Peter Paul Halajian și-a vândut, din ușă în ușă, bomboanele făcute în casă. În același an, împreună cu șase amici, a decis să înființeze Peter Paul Candy Manufacturing Company. Și firma a dat lovitura în timpul Marii Crize, relatează War History.

După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Peter Paul Candy Manufacturing Company avea nevoie de un nou furnizor pentru batoanele de cocos. Înainte de război procura din Filipine, dar după ce Japonia a preluat insula nu a mai putut continua activitatea.

Batoanele MOUNDS și spionajul

Compania a reușit să se aprovizioneze din Puerto Rico, dar era o variantă destul de periculoasă. Marina germană patrula apele sudice ale Atlanticului cu submarinele sale, ceea ce însemna că Peter Paul trebuia să obțină o nouă flotă de nave care să nu ridice suspiciuni naziștilor.

De aceea, compania a achiziționat o flotă de golete de 35 până la 50 de tone, supranumită „Flota Fleet”. Navele erau atât de mici încât nemții au considerat că nu este necesar să le supravegheze și Peter Paul nu a trebuit să-și facă griji cu privire la un posibil atac. Acest lucru i-a permis să ajute armata SUA în misiunile împotriva germanilor, deoarece a putut să raporteze observațiile și pozițiile inamicilor pentru marina militară.

Rolul lui Peter Paul în război

Spionajul nu a fost singurul mod în care Peter Paul Candy Manufacturing Company a ajutat SUA în război.  Compania a donat cojile goale de nucă de cocos pentru fabricarea măștilor de gaze cu carbon și explozibilului.

Batoanele de ciocolată ale companiei au fost, de asemenea, esențiale în dieta soldaților americani. Bomboanele au fost o modalitate de a crește moralul celor aflați pe front, iar produsele lui Peter Paul au fost consumate de milioane de soldați americani.

Citește și:

Gheorghe Brătianu, de la participarea la Al Doilea Război Mondial, la moartea în inchisoarea comunistă

Bătălia de la Midway, victoria crucială pentru SUA din cel de-Al Doilea Război Mondial

Wunderwaffen, super-armele naziștilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase