Home » Istorie » Bătălia de la Stalingrad, momentul de cotitură din cel de-Al Doilea Război Mondial

Bătălia de la Stalingrad, momentul de cotitură din cel de-Al Doilea Război Mondial

Publicat: 24.04.2021

Bătălia de la Stalingrad s-a desfășurat între 17 iulie 1942 și 2 februarie 1943. Aceasta este considerată de către ruși una dintre cele mai importante bătălii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mulți istorici consideră că Bătălia de la Stalingrad a fost cea mai importantă bătălie din conflict. Bătălia a oprit avansarea nemților în Uniunea Sovietică și a marcat un moment de cotitură al războiului, în favoarea Aliaților.

Acoperind în jur de 50 de kilometri de-a lungul râului Volga, Stalingrad era un mare oraș industrial care producerea armament și tractoare, astfel fiind un premiu important pentru armata germană. Capturarea orașului ar fi oprit legăturile sovietice de transport cu regiunile sudice ale Rusiei. Mai mult, capturarea orașului Stalingrad, denumit după liderul sovietic Iosif Stalin, ar fi însemnat o importantă victorie personală pentru Adolf Hitler.

Bătălia de la Stalingrad a fost câștigată de Uniunea Sovietică împotriva ofensivei germane care a încercat să invadeze orașul Stalingrad (acum Volgograd din Rusia) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deși forțele germane au atacat dur teritoriul sovietic, o contraofensivă strategică din partea forțelor sovietice a flancat și înconjurat trupele germane. În cele din urmă, nemții au fost nevoiți să capituleze.

Una dintre marile bătălii ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Bătălia de la Stalingrad este considerată una dintre marile bătălii ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Stalingrad a marcat un moment de cotitură în război și a slăbit în mod semnificativ forțele militare ale Germaniei, scrie Britannica.

Punctul de cotitură din timpul Bătăliei de la Stalingrad a fost contraofensivă sovietică numită Operațiunea Uranus. Operațiunea a țintit forțele slabe ale Puterilor Axei care apărau flancurile armatelor germane care încercau să invadeze orașul. Sovieticii au înconjurat Armata a 6-a germană, care a capitulat (împotriva ordinelor lui Adolf Hitler) la data de 31 ianuarie 1943.

Armata a 6-a a fost înconjurată de șapte armate sovietice. La data de 31 ianuarie, generalul Friedrich Paulus a încălcat ordinele lui Hitler și s-a predat. Alți 22 de generali s-au predat alături de Paulus, iar la data de 2 februarie ultimii dintre cei 91.000 de bărbați înghețați și înfometați (tot ce mai rămăsese din Armata a 6-a și a 4-a) s-au predat sovieticilor.

250.000 de cadavre ale soldaților germani și români au fost recuperate din Stalingrad

Sovieticii au recuperat 250.000 de cadavre ale soldaților germani și români din Stalingrad, iar victimele totale ale Puterilor Axei (germani, români, italieni și unguri) sunt estimate la peste 800.000 de morți, răniți, dispăruți sau soldați capturați. Din cei 91.000 de bărbați care s-au predat, doar în jur de 5.000 sau 6.000 s-au întors în țările natale. Ultimii dintre aceștia s-au întors la 10 ani de la sfârșitul războiului în 1945. Restul soldaților au murit în închisorile și lagărele de muncă sovietice.

Cât despre partea sovietică, istoricii militari ruși estimează că Armata Roșie a înregistrat în jur de 1.100.000 de morți, răniți, dispăruți și capturați. Totodată, aproximativ 40.000 de civili au murit în timpul Bătăliei de la Stalingrad.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Stalingrad, începutul unui sfârşit ruşinos pentru nemţi

De ce a pierdut Germania Bătălia de la Stalingrad – VIDEO

De la Războiul Civil American la Stalingrad: şapte câmpuri, considerate bântuite, ale unora dintre cele mai sângeroase lupte

Eroii români morţi la Stalingrad au fost reînhumaţi de Armată în cutii de carton, majoritatea fără tricolor. ”A fost o atmosferă încărcată de semnificaţiile faptelor de arme şi de spiritul de jertfă”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase