Home » Istorie » Maria Stuart, o frumusețe remarcabilă și întruchiparea idealului de prințesă a Renașterii

Maria Stuart, o frumusețe remarcabilă și întruchiparea idealului de prințesă a Renașterii

Maria Stuart, o frumusețe remarcabilă și întruchiparea idealului de prințesă a Renașterii
„Elizabeth: The Golden Age” (2007). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.12.2021

Maria Stuart a devenit regină a Scoției atunci când era încă un prunc. Mai târziu, ajunsă la maturitate, aceasta a sperat că va ajunge regină a Angliei. Cu toate acestea, politica și religia a împiedicat-o pe Maria Stuart să acceadă la tronul Angliei.

Maria Stuart s-a născut la data de 8 decembrie 1542 în Scoția. Tatăl său a fost regele Iacob al V-lea. Atunci când acesta a murit, la doar șase zile de la nașterea Mariei, aceasta a devenit regină.

Deși străunchiul său, regele Henric al VIII-lea al Angliei, a încercat fără succes să o controleze (Maria a moștenit sânge de Tudor prin bunica sa, o soră a lui Henric al VIII-lea), regența regatului a fost decisă în favoarea mamei sale. Mama sa a fost prințesa Maria de Guise. Aceasta a fost regentă a Scoției până când fiica sa a crescut.

Mama sa a trimis-o în Franța la vârsta de cinci ani. Astfel, Maria Stuart a fost crescută la curtea regelui Henric al II-lea și a reginei Caterina de’ Medici, alături de familia numeroasă a celor doi, scrie Britannica.

Maria Stuart, o frumusețe remarcabilă cu părul auriu și ochii de culoarea chihlimbarului

Prin frumusețea sa remarcabilă, cu părul auriu și ochii de culoarea chihlimbarului, precum și gusturile în materie de muzică și poezie, Maria Stuart era întruchiparea idealului de prințesă a Renașterii la momentul căsătoriei cu Francisc al II-lea, fiul cel mare al lui Henric și Caterinei, în aprilie 1558. Deși a fost un aranjament politic menit să unifice Franța și Scoția, Maria Stuart ținea foarte mult la tânărul său soț, deși mariajul nu a fost probabil niciodată consumat.

Sursa foto: Profimedia

Maria Stuart a fost crescută în religia romano-catolică, la fel ca mama sa, fapt ce a cauzat probleme pentru Maria atunci când aceasta a devenit regină. Scoția făcea parte din ramura protestantă a creștinătății. Mulți scoțieni nu își doreau o regină catolică, iar alții nu erau mulțumiți de consilierii aleși de această sau de soțul său, Henry Stuart, numit Lord Darnley. Astfel, unii membri ai curții regale au complotat împotriva sa.

Un personaj tragic și romantic sau o adulterină ticăloasă?

În 1568, Maria Stuart a fugit din calea inamicilor săi. Sperând că regina Elisabeta I o va ajuta, aceasta a plecat în Anglia. Însă, Elisabeta nu avea încredere în Maria. Aceasta știa că Maria își dorea să devină regina Angliei. Așadar, pentru a se proteja, Elisabeta a aruncat-o pe Maria după gratii.

Maria Stuart a rămas în spatele gratiilor pentru tot restul vieții sale. Procesul său a început în 1586, iar aceasta a fost găsită vinovată de complotare pentru uciderea reginei Elisabeta, fiind condamnată la execuție. Maria Stuart a fost decapitată la data de 8 februarie 1587.

Un personaj tragic și romantic pentru susținătorii săi, o adulterină ticăloasă sau chiar criminală pentru inamicii săi politici, Maria Stuart a stârnit controverse în timpul vieții sale. Tocmai de aceea, verișoara sa, regina Elisabeta, a numit-o „fiica dezbinării”. Povestea sa dramatică a continuat să provoace dezbateri în rândul istoricilor, în timp ce interesul publicului pentru această femeie fatală a secolului al XVI-lea continuă nestingherit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un portret al controversatei regine Maria a Scoţiei a fost descoperit sub pictura unui nobil

Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Jaf de peste 1 milion de lire sterline la reședința Ducilor de Norfolk. Obiecte „de neînlocuit” au fost furate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase