Un cercel unicat din secolul al XI-lea a fost găsit în Scandinavia

14 12. 2021, 16:00

Un cercel unicat din aur, găsit de un căutător de metale pe un câmp de lângă Bøvling, Iutlanda de Vest, este un cercel ornat cu email din secolul al XI-lea. Doar 10 sau 12 astfel de exemplare există în întreaga lume, iar acesta este primul descoperit vreodată în Scandinavia.

Cercelul în formă de semilună este susținut de o placă de aur în formă de semilună încadrată cu o margine aurie de mărgele decorată cu bucle de aur.

Piesa este realizată din email cloisonné în nuanțe de violet, verde și albastru și este împărțită de fire de aur pentru a forma designul stilizat ce amintește de două păsări aflate de o parte și de alta a unui copac. Acesta simbolizează motivul arborelui vieții.

Acest tip de design de cercei a fost găsit în Egipt, Siria, Bizanț și Rusia. Acest exemplu este probabil de origine egipteană, scrie The History Blog.

Singurul obiect din Danemarca asemănător cu acest cercel unicat este o cruce

Singurul alt obiect din aur și smalț cloisonné din Danemarca din secolul al XI-lea sau al XII-lea care se poate compara cu această piesă în ceea ce privește măiestria este excepționala Cruce Dagmar, care a fost găsită într-un mormânt regal sub biserica Sf. Bendt din Ringsted.

Crucea Dagmar este mult mai elaborată, o relicvă de origine bizantină, dar ca și cercelul, ar fi fost inaccesabilă oricui din Danemarca vikingă ca bun comercial, chiar dacă și-ar fi putut permite cheltuielile astronomice. Acestea trebuiau să fi fost cadouri de la demnitari străini extrem de bogați, poate chiar de la împăratul bizantin.

Asta face prezența cercelului într-un câmp Bøvling și mai misterioasă. Nu a fost găsit într-un mormânt regal. Nu există nici măcar așezări vikinge cunoscute în jurul Bøvling, darămite morminte regale.

O speculație pe această temă din partea curatorului Muzeului Național al Danemarcei, Peter Pentz, este: „O explicație poate fi că mulți vikingi au intrat în serviciul de război pentru împăratul bizantin, care avea o gardă de corp formată din războinici din Scandinavia”.

„Deci este de imaginat că cercelul a fost dat personal de împărat unui viking”

„Știm din saga islandeză că mercenarii veneau acasă din Orient cu mătase și arme și se mai spune că împăratul a donat ocazional daruri frumoase gărzii de corp. Deci este de imaginat că cercelul a fost dat personal de împărat unui viking de încredere din garda de corp. Și apoi trebuie să fi fost pierdut în circumstanțe necunoscute în Danemarca”, spune Peter Pentz.

O altă posibilitate este, de asemenea, ca un pelerin să fi adus acasă bijuteriile. Ar putea fi, de exemplu, regele Erik Ejegod, care a călătorit la Ierusalim împreună cu soția sa Bodil. Regele însuși a murit în călătorie.

Cercelul a fost expus la expoziția The Raid a Muzeului Național, care combină obiecte prețioase din epoca vikingă cu o recreare cinematografică a raidurilor care au adunat atât de mult din acea comoară.

Vă recomandăm să citiți și:

O epavă dezvăluie secretul dominației maritime olandeze din secolul al XVII-lea

O peșteră din Germania, care ar fi conținut „oase de inorog”, găzduiește de fapt o comoară extrem de rară

Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania

Patru sicrie ale unei familii nobile din Transilvania, descoperite într-o criptă