Home » Știință » Cercetători din SUA au creat bomboanele care pot regenera emailul dinților

Cercetători din SUA au creat bomboanele care pot regenera emailul dinților

Cercetători din SUA au creat bomboanele care pot regenera emailul dinților
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.06.2021

O echipă de cercetători a anunțat că a dezvoltat o pastilă de supt, asemenea unei bomboane mentolate, care poate regenera emailul dinților și îi poate face mai rezistenți.

Oamenii de știință de la Universitatea din Washington se pregătesc să lanseze studii clinice prin care să testeze aceste bomboane experimentale, care au un înveliș cu o proteină modificată genetic care este așteptată să adauge un strat nou de smalț peste dinți, potrivit unui comunicat de presă al universității. Dacă invenția va funcționa, acesta ar putea fi primul tratament care regenerează emailul, nu doar îl menține și îl repară.

Cercetătorii au testat deja pastilele de supt experimentale pe dinți extrași de la oameni, porci, șobolani, precum și pe șobolani vii.

„Fiecare studiu va dura două săptămâni”

În timpul acelor teste preclinice, oamenii de știință au descoperit că o bomboană pe zi ar fi suficientă pentru a menține emailul dinților care sunt folosiți în mod normal.

Bomboanele create de cercetători ar putea revoluționa medicina dentară. Credit foto: School of Dentistry, University of Washington

Mai mult, echipa suspectează că o a doua bomboană pe zi ar putea reintroduce câțiva micrometri de email nou pe dinți, astfel inversând deteriorarea acestora. Însă, doar studiile clinice vor putea dezvălui dacă acest lucru este posibil.

„Fiecare studiu va dura două săptămâni și ne așteptăm ca aceste studii clinice să nu depășească trei luni”, a precizat Sami Dogan, dentist de la Universitatea din Washington, potrivit Futurism.

Un progres major pentru îngrijirea și întreținerea dentară

Dacă bomboanele, precum și pasta de dinți și gelurile pe care echipa are de gând să le dezvolte, vor funcționa, acestea ar reprezenta un progres major pentru îngrijirea și întreținerea dentară pentru că ar concentra atenția de la menținere la regenerarea emailului.

Chiar și benzile pentru albirea dinților, care au fost concepute pentru a produce un aspect de dinți sănătoși, pot produce mai mult rău decât bine pentru că deteriorează smalțul și expun învelișul interior, stratul gălbui de dentină. Domeniul medicinei dentare ar putea fi schimbat pentru totdeauna dacă am reuși să regenerăm emailul dinților.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dinții ar putea crește din nou, iar cercetătorii au găsit soluția

De ce simți durere la dinți dacă mănânci ceva rece

Un studiu recent a dezvăluit ce unealtă foloseau neanderthalienii pentru a-și curăța dinții

Un hadrozaur bizar cu dinți foarte ciudați a fost descoperit în Japonia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase