Home » Istorie » Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda

Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda

Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda
Credit foto: Kevin P.Smith et al., Journal of Archaeological Science 2021
Publicat: 05.05.2021

Arheologii au descoperit rămășițele unor artefacte rare din Orientul Mijlociu într-o peșteră din Islanda pe care vikingii au asociat-o cu Ragnarök, un eveniment apocaliptic în care zeii ar fi uciși și lumea cuprinsă de flăcări.

Peștera este situată în apropiere de un vulcan care a erupt în urmă cu 1.100 de ani. La acea vreme, vikingii tocmai ce colonizaseră Islanda. „Impactul erupției ar fi fost neliniștitor, astfel reprezentând provocări existențiale pentru coloniștii ajunși recent în Islanda”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat recent în Journal of Archaeological Science.

Cercetările arheologice arată că după ce lava s-a răcit, vikingii au intrat în peșteră și au construit o structură în formă de corabie din roci.

GALERIE FOTO

În interiorul structurii, vikingii ar fi ars oase de animale, inclusiv de la oi, capre, cai și porci, la temperaturi ridicate, în semn de sacrificiu. Toate aceste activități ar fi fost desfășurate în încercarea de a preveni Ragnarok, adică apocalipsa.

Ce spune mitologia nordică despre sfârșitul lumii?

În apropiere de structură, arheologii au descoperit 63 de mărgele, trei dintre acestea din Irak, a explicat Kevin Smith, director adjunct al Muzeului Haffenreffer de Antropologie de la Universitatea Brown, care a a coordonat excavările din peșteră. Oamenii de știință au mai descoperit și rămășițe de auripigment, un mineral din estul Turciei, în apropiere de structura din piatră. Acest mineral era folosit la acea vreme pentru a decora obiecte. Însă, foarte puține exemple au fost găsite până acum în Scandinavia. „A fost șocant să îl găsim în această peșteră”, a spus Smith.

Documentele istorice indică faptul că vikingii au asociat peștera cu Surtr, un gigant din mitologia nordică ce avea să producă în cele din urmă o serie de evenimente cunoscute drept Ragnarök. Potrivit mitologiei nordice, „lumea se va sfârși atunci când Surtr, o ființă elementară prezentă la crearea lumii, va ucide ultimii zei în bătălia de la Ragnarök și apoi lumea va fi cuprinsă de flăcări”, au scris oamenii de știință.

Freyr, zeul viking al fertilității care s-a luptat cu gigantul Surtr

Arheologii nu știu de ce obiecte atât de rare au fost lăsate atât de departe de Orientul Mijlociu în această peșteră. Vikingii au călătorit până în Orientul Mijlociu și aceste obiecte ar fi fost aduse în Islanda prin rutele de comerț, potrivit Live Science.

Însă, o posibilitate ar fi că obiectele erau menite să îl potolească pe Surtr, în speranța că se va abține de la distrugerea lumii. O altă posibilitatea ar fi că bunurile erau menite să îl întărească pe Freyr. Acesta era un zeu viking al fertilității care s-a luptat cu Surtr.

De ce au încetat islandezii să mai depună ofrande în peșteră?

În povestea despre Ragnarök, Freyr moare în lupta cu Surtr și nu mai poate opri sfârșitul lumii. Prezența mai multor oase de animale susține ideea că obiectele au fost așezate în peșteră pentru a-i oferi putere lui Freyr în speranța că zeul îl va putea învinge pe Surtr și va opri Ragnarök, a mai spus Smith.

Oamenii din Islanda au trecut la creștinism în urmă cu 1.000 de ani, iar la scurt timp au încetat să mai depună obiecte în peșteră. Ultimele obiecte aduse în corabia din peșteră au inclus „un set de greutăți cu una în formă de o cruce creștină”, au mai spus cercetătorii.

Cu toate acestea, chiar și atunci când islandezii au trecut la creștinism, aceștia au continuat să asocieze peștera cu sfârșitul lumii. O tradiția islandeză spune că peștera este „locul în cara Satana va apărea la Ziua Judecății”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai lungă corabie vikingă din lume, instalată într-un muzeu din Copenhaga

Coif medieval de origine vikingă, unicat în România, recuperat

Arheologii au început excavarea primei nave funerare a vikingilor descoperită în ultimul secol, un actor faimos din ”Game of Thrones” li s-a alăturat

Un studiu genetic confirmă un lucru neașteptat despre vikingi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase