Home » Istorie » 18.000 de ostrace care documentează viața de zi cu zi au fost descoperite în Egipt

18.000 de ostrace care documentează viața de zi cu zi au fost descoperite în Egipt

18.000 de ostrace care documentează viața de zi cu zi au fost descoperite în Egipt
Foto: Athribis-Project Tübingen
Publicat: 06.02.2022

Arheologii au descoperit peste 18.000 de ostrace care documentează viața de zi cu zi a egiptenilor în orașul ptolemeic Athribis, la 40 de kilometri nord de Cairo.

Este una dintre cele mai mari descoperiri de ostrace care documentează viața făcută vreodată în Egipt, comparabilă doar cu marile cantități descoperite la Deir el-Medina (un oraș care găzduia muncitorii de la mormintele faraonice din Valea Regilor, în care populația era bine plătită și foarte educată).

Cioburile de vase erau folosite în mod obișnuit ca suprafață de scris în antichitate, deoarece ceramica spartă era ieftină și foarte disponibilă. Scriitorii au folosit adesea cerneală pe care o așterneau cu ajutorul unei trestii sau zgâriau direct în suprafață. Acest grup de ostrace este remarcabil pentru data lor târzie și pentru varietatea mare de documente, notează The History Blog.

„Există liste de luni, numere, probleme de aritmetică, exerciții de gramatică și un alfabet cu păsări”

Aproximativ 80 la sută dintre cioburi sunt scrise folosind limbajul Demotic, scrierea administrativă comună în perioadele ptolemaică și romană, care s-a dezvoltat din hieratic după anul 600 î.Hr.

Printre cele mai frecvente descoperiri se numără ostrace cu grafie greacă, dar echipa a găsit și inscripții în grafie hieratică, hieroglifică și, mai rar, coptă și arabă.

Arheologii au descoperit și ostrace pictate, o categorie aparte, spune Christian Leitz. „Aceste cioburi prezintă diverse reprezentări figurative, inclusiv animale precum scorpioni și rândunele, oameni, zei din templul din apropiere, chiar și figuri geometrice”.

ostrace care documentează viața
Foto: Athribis-Project Tübingen

Conținutul ostracelor variază de la liste cu diferite nume sau cu diferite alimente și articole de uz zilnic. Un număr surprinzător de mare de cioburi ar putea fi atribuit unei școli antice, a spus echipa de cercetare.

„Există liste de luni, numere, probleme de aritmetică, exerciții de gramatică și un alfabet cu păsări în care fiecărei litere i-a fost atribuită o pasăre al cărei nume începea cu acea literă”, explică arheologii.

Un număr de ostrace format din trei cifre conține și exerciții de scriere pe care echipa le clasifică drept pedeapsă: cioburile sunt înscrise de fiecare dată cu aceleași unul sau două caractere, atât pe față, cât și pe spate.

Locul descoperirii are o istorie încărcată

Există dovezi arheologice de ocupare a acestui loc care datează din Vechiul Regat, poate încă de la începutul secolului al 25-lea î.Hr., dar orașul Athribis a devenit proeminent abia la începutul epocii ptolemeice, atunci când a devenit capitala celei de-a zecea nome a Egiptului de Jos.

Ptolemeu al XII-lea a început construcția templului dedicat zeiței-leu Repit și soțului ei Min-Re în secolul I î.Hr. A fost nevoie de nevoie de opt împărați romani, de la Tiberius (care a condus între anii 14-37) până la Hadrian (care a condus între anii 117-138), pentru a-l finaliza.

Începând cu epoca ptolemaică timpurie, Athribis avea o industrie de ceramică înfloritoare, care avea să producă încă până la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr., așa că materiile prime pentru ostrace erau peste tot. Colecția va fi acum analizată și interpretată de o echipă internațională de cercetători.

Vă recomandăm să citiți și:

O vertebră umană descoperită în Valea Iordanului spune povestea migrației preistorice din Africa

„Cel mai valoros” manuscris al lui Einstein s-a vândut cu o sumă record

Primele rămășițe identificate din cea mai mortală expediție polară din istorie

Rămășițele vechi de 10.000 de ani ale unui câine din Alaska dezvăluie o poveste deosebit de frumoasă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase