Home » Istorie » Primele rămășițe identificate din cea mai mortală expediție polară din istorie

Primele rămășițe identificate din cea mai mortală expediție polară din istorie

Publicat: 12.05.2021
Primele rămășițe identificate din cea mai mortală expediție polară din istorie
Credit foto: Diana Trepkov/ University of Waterloo

La data de 9 iulie 1845, John Gregory, un inginer aflat într-o expediție spre Arctica, a scris o scrisoare pentru soția sa, Hannah, dintr-un popas în Groenlanda.

Aceasta a fost ultima oară când familia sa avea să primească vești de la Gregory, care, alături de alți 128 de oameni, a pierit după ce navele lor au rămas blocate în gheața din Arctica.

Acum, cu ajutorul mostrelor ADN de la urmașii lui, oamenii de știință au identificat rămășițele lui Gregory, primele din expediția tragică care sunt asociate unui nume.

GALERIE FOTO

În mai 1845, 129 de ofițeri și membri de echipaj, sub comanda lui Sir John Franklin, au pornit din Anglia la bordul a două nave, HMS Erebus și HMS Terror, pentru a explora Pasajul de nord-vest care face legătura între Oceanele Atlantic și Pacific prin Arhipelagul Arctic Canadian.

Expediția polară avea să devină cea mai mortală din istorie.

Toți exploratorii au murit înainte să ajungă la destinație

Dezastrul a început după ce navele au rămas blocate în Arhipelagul Arctic Canadian în septembrie 1846. Unii dintre membrii echipajului au murit la bordul navelor. Însă, alți 105 membri ai echipajului au supraviețuit cu resursele de la bordul navelor și au decis în cele din urmă să părăsească navele, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Waterloo, Canada.

Ultima comunicare cunoscută a fost un bilet scurt cu data de 25 aprilie 1848, care a fost mai apoi găsit pe o insulă din apropiere de nave și care indică dorința exploratorilor de a părăsi navele și să se deplaseze spre sud către o stație comercială. Toți exploratorii au murit înainte să ajungă la destinație.

După dezastru, arheologii au descoperit rămășițele a zeci de exploratori împrăștiate în zonă, majoritatea fiind pe Insulei King William. Deși istoricii cunoșteau numelor celor care se aflau la bordul navelor, niciunul dintre schelete nu a fost identificat. Până acum, oamenii de știință au reușit să extragă ADN de la 27 de membri ai expediției.

John Gregory a supraviețuit timp de trei ani la bordul navei blocate în gheață

În cadrul noului studiu, cercetătorii au identificat, pentru prima oară, ADN extras de la dinți și oase găsite pe malul de sud-vest al insulei. Oamenii de știință au confirmat că rămășițele aparțin lui John Gregory, care s-a aflat la bordul navei HMS Erebus, potrivit Live Science.

Mostrele compatibile de ADN au provenit de la urmașii lui Gregory, un stră-stră-strănepot care locuiește în Africa de Sud și poartă același nume, Jonathan Gregory.

Identificarea face povestea lui Gregory mult mai clară decât a celorlalți exploratori. Gregory a supraviețuit timp de trei ani la bordul navei blocate în gheață și a murit la 75 kilometri sud de Golful Erebus în timp ce încerca să se salveze.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Urșii hibrizi „pizzly”, tot mai răspândiți în Arctica din cauza schimbărilor climatice

În Arctica rămasă fără gheață, Rusia testează cele mai noi arme

Declinul gheții din Arctica forțează urșii polari să folosească de 4 ori mai multă energie pentru a supraviețui

Submarine rusești au spart gheața din Arctica și au ieșit la suprafață simultan „pentru prima oară în istoria Marinei”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase