Un lagăr pentru prizonierii germani din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost excavat

11 02. 2022, 15:00

Arheologii au descoperit dovezile unui lagăr pentru prizonierii din cel de-Al Doilea Război Mondial în care au fost închiși 2.000 germani.

Săpăturile din Mile End, Oswestry, din Anglia au scos la suprafață urme de structuri care corespundeau unui lagăr întins, format din barăci împrăștiate pe un mare teren de sport înconjurat de terenuri agricole.

Datarea artefactelor asociate și dovezile documentare sugerează că lagărul a fost folosit între 1940 și 1948, la câțiva ani după încetarea ostilităților în 1945, notează Heritage Daily.

John Winfer, manager de proiect la Wessex Archaeology, care a supravegheat săpăturile, a declarat: „Studiul acestor rămășițe ne ajută să înțelegem cum ar fi fost viața celor închiși în lagăr și a celor care îi păzeau, atât în timpul războiului, cât și imediat după”.

Prizonierii din cel de-al Doilea Război Mondial din Anglia nu o duceau chiar rău

„Ceea ce am dezvăluit este o dovadă surprinzătoare a unor condiții (relativ) confortabile pentru deținuți. Din cercetările noastre documentare știm că Crucea Roșie, care a vizitat multe lagăre de prizonieri din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a venit să evalueze condițiile din tabăra Mile End”, spune Winfer.

„Raportul vizitei evidențiază gama de facilități și activități oferite prizonierilor, fapt susținut de dovezile arheologice pe care le-am descoperit”, a continuat el.

John Winfer a detaliat condițiile din lagăr, spunând că „deținuții beneficiau de terenuri de sport, spectacole muzicale, electricitate pentru alimentarea luminilor și a încălzirii, suficiente toalete disponibile pentru toată lumea din lagăr și mai multe dușuri calde și reci și chiuvete, fiecare deținut făcând două băi fierbinți pe săptămână”.

Activitățile erau diversificate

„Mulți dintre prizonieri ar fi fost angajați în ateliere de tâmplărie, deținuții mai tineri având timp liber pentru a studia la școala lagărului. Cei care păzeau lagărul aveau parte de o cazare mai spațioasă, iar munca noastră a scos la iveală vesela din ceramică de emisiune militară, însoțită de pahare de bere. Toate acestea pictează o imagine civilizată și destul de neașteptată a unui lagăr de prizonieri”, a adăugat Winfer.

În ciuda acestui fapt, dovezile arheologice și cercetările documentare indică, de asemenea, unele tulburări minore și posibil unele violențe. Se spune că din lagăr ar fi avut loc „evadări frecvente”, iar șanțurile care îl înconjurau și fragmentele de sârmă ghimpată indică măsurile de securitate sporite.

Un cartuș .303 folosit dezvăluie faptul că o pușcă a fost descărcată la un moment dat în existența lagărului. Prezența unui pistol german încărcat, considerat a fi un pistol Sauer 38H (un pistol german din Al Doilea Război Mondial emis în mod obișnuit în cadrul Wehrmacht-ului), găsit în apropierea uneia dintre clădiri sporește și mai mult misterul.

Viețile și poveștile celor care trăiau în lagăr

Artefactele au oferit, de asemenea, mai multe informații despre viețile și poveștile celor care trăiau în lagăr: o cămilă de jucărie din aliaj de plumb și o cutie de machiaj dezvăluie o privire asupra vieții domestice, în timp ce recipientele recuperate, cum ar fi cele de Brylcreem și de San Izal, sunt dovezi ale îngrijirii personale și ale curățeniei din lagăr.

Foto: Wessex Archaeology

O plăcuță de identificare din aluminiu a unui soldat german i-a entuziasmat pe arheologi, care speră să folosească numărul de serie pentru a urmări individul și povestea lui.

„Este o descoperire intrigantă cu atât de mult potențial”, a continuat John.

Prizonierii ar putea fi „urmăriți” în continuare

„Acestea erau articole standard ale armatei germane, foarte asemănătoare cu cele folosite de Aliați. În cazul decesului în timpul războiului, plăcuța ar fi fost ruptă, o jumătate fiind îngropată cu cadavrul pentru identificare ulterioară, iar cealaltă dată administratorilor unității pentru înregistrare”, adaugă el.

„În acest caz, ne spune că prizonierul german din lagărul pentru prizonierii din cel de-al Doilea Război Mondial din Anglia  aparținea Companiei 3, Batalionul XI/I Landesschützen”, explică John Winfer.

„Știm că această unitate, formată din rezerviști mai în vârstă, a fost redenumită Landesschützen-Batalion 211 în aprilie 1940, marcând capturarea acestui prizonier la începutul războiului, probabil între septembrie 1939 și 1940. Știm și numărul lui de serie, așa că vom face cercetări suplimentare pentru a dezvălui întreaga sa poveste”, a conchis Winfer.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul război chimic din istoria omenirii a avut loc mult mai devreme decât s-ar crede

De ce regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu se sărbătoreşte niciodată de ziua ei?

Cum a condus Al Doilea Război Mondial la Războiul Rece?

Cum au încercat amerindienii să se apare de invazia rușilor de la începutul secolului XIX. Structura a fost abia acum redescoperită