Home » Istorie » Cum au încercat amerindienii să se apare de invazia rușilor de la începutul secolului XIX. Structura a fost abia acum redescoperită

Cum au încercat amerindienii să se apare de invazia rușilor de la începutul secolului XIX. Structura a fost abia acum redescoperită

Cum au încercat amerindienii să se apare de invazia rușilor de la începutul secolului XIX. Structura a fost abia acum redescoperită
Fort Wrangell, Alaska, SUA, circa 1900. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.02.2021

Structura Shís’gi Noow sau „fortul de lăstari” a fost construită de populația Tlingit din Alaska la începutul secolului al XIX-lea, fiind o ultimă barieră fizică pentru forțele invadatoare ruse. Acum, mulțumită tehnologiei moderne și a tehnicilor avansate de imagistică, structura a fost redescoperită.

După bătălia crucială din 1804, care a marcat începutul a șase decenii de stăpânire rusă, adevărata locație a Shís’gi Noow a devenit incertă, până când noi cercetări au descoperit forma neobișnuită a fortului în Parcul Național Sitka, la gura Râului Indian (Kasda Heen).

O echipă de cercetători a folosit tehnologie radar care pătrunde în sol (GPR) și inducție electromagnetică pentru a confirma locul fortului și pentru a exclude orice alte locuri în zonă care au fost propuse în ultimii ani.

Rușii au revendicat zona după doar cinci zile de luptă

„Locația fizică definitivă a fortului nu a fost știută de investigatori timp de un secol întreg. Săpăturile arheologice anterioare au descoperit indicii, însă nu au găsit niciodată dovezi care să lege acele indicii”, a explicat arheologul Thomas Urban, de la Universitatea Cornell, din SUA.

Forțele ruse care au ajuns pentru prima oară în 1799 erau hotărâte să creeze un avanpost pentru comerțul cu blănuri, dar au fost alungate până în 1802, moment în care a fost construit fortul Shís’gi Noow în formă de trapez. Bătălia a fost reluată în 1804.

Deși populația indigenă Tlingit avea arme, tunuri și praf de pușcă de la negustorii britanici și americani, problemele legate de linia de aprovizionare au însemnat că rușii au revendicat zona după doar cinci zile de luptă. Stăpânirea rusă a continuat până la cumpărarea regiunii Alaska de către Statele Unite pentru 7 milioane de dolari în 1867.

Simbol cultural important al rezistenței poporului Tlingit

Diferite materiale, precum ghiulele, cărămizi și sol afânat, oferă diferite date instrumentelor geofizice folosite de cercetători, astfel permițându-le să privească sub pământ, chiar și în zone cu vegetație densă. Prin cartografierea unor regiuni din Parcul Național Istoric Sitka, au reușit să restrângă așezarea fortului.

Pentru populația Tlingit, acesta este un loc istoric sacru, în special pentru Kiks.adi sau clanul Broaștei, ai cărui strămoși au apărat locul împotriva invadatorilor, potrivit Science Alert.

„Noi credem că aceste cercetări au oferit singura dovadă convingătoare până în prezent, prin intermediul mai multor metode, pentru localizarea fortului de lăstari, acesta fiind un loc semnificativ în istoria colonială a Lumii Noi și un simbol cultural important al rezistenței poporului Tlingit împotriva colonizării”, a adăugat Urban.

Vă mai recomandăm să citiți și:

La final de mandat, Trump a dat acces la forarea petrolului în zona protejată arctică din Alaska, dar companiile nu s-au înghesuit, încă

Muntele Rushmore și moștenirea spirituală a amerindienilor

Motivul pentru care Australia a modificat versurile imnului naţional

O rețea vastă de sate și drumuri, aranjate precum Universul, a fost descoperită în pădurea amazoniană

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase