Home » Istorie » Tunuri din Războiul de Independență al SUA au fost recuperate de pe fundul unui râu

Tunuri din Războiul de Independență al SUA au fost recuperate de pe fundul unui râu

Tunuri din Războiul de Independență al SUA au fost recuperate de pe fundul unui râu
Foto: SavannahCorps/ Twitter
Publicat: 13.02.2022

Într-o operațiune de salvare complexă, arheologii au recuperat 15 tunuri din Războiul de Independență al SUA (sau Războiul Revoluționar) din râul Savannah din Savannah, Georgia.

Primul tun a fost descoperit de către US Army Corps of Engineers în februarie 2021, în timpul operațiunilor de dragare din Five Fathom Hole, în apropierea fostului Fort Jackson, notează The History Blog.

Zona fusese deja dragată de mai multe ori în trecut, așa că descoperirea a trei tunuri din Războiul de Independență, o ancoră și fragmente mari de cherestea navală a fost o surpriză.

Tunuri din Războiul de Independență, găsite pe fundul unui râu

Bucăți ale navei de război confederate CSS Georgia au mai fost găsite și înainte în fluviul Savannah, dar aceste tunuri aveau 1,5 metri lungime, ceea ce indica o dată mult mai veche din mijlocul anilor 1700. Deși este posibil să fi fost reutilizat tunul făcut cu un secol înainte de Războiul Civil, arheologii și istoricii navali au spus că, mai probabil, provine de la o navă de război din Războiul de Independență.

La momentul descoperirilor inițiale, s-a speculat că ar fi putut proveni de la HMS Rose, o navă de război a Marinei Regale Britanice care a fost scufundată în mod deliberat pe bancul de nisip de la gura râului Savannah în septembrie 1779 pentru a bloca accesul flotei franceze.

Orașul Savannah fusese capturat de britanici în 1778, iar între septembrie și octombrie 1779, forțele combinate franceze și americane au asediat orașul în încercarea de a-l recupera din mâinile britanicilor.

Cu toate acestea, cercetări suplimentare în HMS Rose au găsit înregistrări că nava a fost scufundată mai în amonte și că cele 20 de tunuri ale sale au fost recuperate înainte ca aceasta să fie sacrificată.

12 tunuri diferite

Operațiunile de dragare au fost oprite după ce au fost făcute primele descoperiri pentru a le oferi arheologilor posibilitatea de a scana zona cu sonarul. Acesta a scos la iveală încă 12 tunuri din Războiul de Independență la Five Fathom Hole.

Noroiul gros al albiei râului a făcut ca recuperarea să fie dificilă, dar o echipă de scafandri a trecut cu migală chingi pe sub fiecare tun, pe rând, și apoi au folosit saci de ridicare gonflabili pentru a scoate tunurile grele de fier din noroi. Au fost mutate apoi într-o zonă mai puțin adâncă și mai stabilă de unde, în cele din urmă, au fost ridicate cu macaraua.

Tunurile au fost apoi transportate la un laborator de conservare unde au fost măsurate, curățate și documentate înainte de a fi scufundate în rezervoare de conservare. Chiar dacă tunurile erau acoperite cu depuneri groase de sedimente, era clar încă de la examinarea inițială că erau de tipuri diferite. Fragmentele de ancoră recuperate de pe amplasament sunt de asemenea diverse.

Obiectele proveneau de la mai multe nave

Acest lucru sugerează că obiectele proveneau de la mai multe nave, nu doar de la una. Arhivele britanice indică faptul că unele dintre tunuri ar fi putut proveni de la două sau mai multe nave comerciale angajate de britanici pentru a transporta trupe și scufundate apoi în grabă ca nave de blocare, atunci când o mare flotă franceză a apărut brusc în largul insulei Tybee.

Se preconizează că studierea și conservarea tunurilor va dura ani întregi, dar scopul final este de a le selecta pe cele mai bune pentru a fi expuse permanent într-un muzeu local pentru a sublinia rolul esențial al orașului Savannah în Războiul de Independență.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum şi-a găsit ”naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii

Una dintre cele mai mari bătălii din istoria românilor. Regele Ungariei a scăpat cu viaţă ca prin minune din ea

Mata Hari, curtezana care a făcut istorie devenind spioană în serviciul Germaniei

În urmă cu 200 de ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un lider marcant al secolului XIX – VIDEO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase