Home » Istorie » Mari personalități din istoria Ucrainei care au adus contribuții întregii lumi

Mari personalități din istoria Ucrainei care au adus contribuții întregii lumi

Mari personalități din istoria Ucrainei care au adus contribuții întregii lumi
Statuie a lui Vladimir cel Mare. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.03.2022

Istoria ucraineană abundă cu mari personalități pe care oamenii au ajuns să le cunoască și să le iubească.

Acești importanți ucraineni au contribuit la formarea statului modern, au ajutat la diversificarea și îmbogățirea culturii și au adus lumii întregi o varietate de invenții incredibile.

Mai jos veți găsi o listă cu mari personalități pe care orice ucrainean le cunoaște și iubește.

Vladimir cel Mare, sau Volodimir cel Mare

Vladimir cel Mare este cu siguranță o personalitate ucraineană cu care toată lumea se poate mândri. Acesta mai este cunoscut drept Vladimir cel Asemeni Apostolilor sau cel Sfânt și a fost cneaz al Kievului. Fără îndoială, Vladimir cel Mare a scris o pagină importantă din istoria Ucrainei. Ca urmare a eforturilor sale, Rusia Kieveană a fost convertită la creștinism în apele Niprului în 988. Vladimir cel Mare a fost primul care și-a bătut monede pe care a inclus simbolul său, tridentul. În zilele noastre, simbolul este folosit ca stema Ucrainei.

Mîkola Leontovîci

Toți ucrainenii se mândresc cu Mîkola Leontovîci (1877 – 1921), care a compus cântecul de Crăciun „Șcedrik”. Compozitorul ucrainean și-a petrecut întreaga viață încercând să creeze cele cinci rânduri ale melodiei, care avea să fie cunoscută de lumea întreagă, arată The Culture Trip.

Bogdan Hmelnițki

Bogdan Hmelnițki, primul conducător al Hetmanatului cazacilor, a fost cel care a condus prima revoltă de succes pentru independența ucraineană. În 1694, în timpul Tratatului de la Pereiaslav, Hmelnițki a organizat o înțelegere cu Regatul Moscovei și a reușit să obțină libertatea pentru Ucraina de la Uniunea statală polono-lituaniană.

Mykhailo Drahomanov

Mykhailo Drahomanov a fost un lider în gândirea socială ucraineană din secolul al XIX-lea. Drahomanov a făcut cunoscută în lume suprimarea limbii și culturii ucrainene de către Imperiul Rus (Ucazul de la Ems a fost un decret secret emis în 1876 care interzicea printarea și publicarea de texte ucrainene). Drahomanov a organizat un colectiv științific și literar, Hromada, și a abordat problema la congresul literar de la Paris din 1878.

Taras Șevcenko

Taras Șevcenko a fost un mare poet, prozator, dramaturg, artist și personalitate politică și publică în istoria Ucrainei. Prin operele sale, Șevcenko visa la vremurile în care patria sa va deveni un stat suveran și independent. Nu este deloc surprinzător faptul că multe dintre poeziile și cântecele lui Șevcenko au devenit cântece populare. Colecția sa de poezii „Kobzar” (1840) a fost tradusă în peste 100 de limbi, iar monumente în onoarea sa au fost ridicate în 35 de țări. Șevcenko este un simbol al libertății pentru toți ucrainenii.

Ivan Franko

Pe întreg teritoriul Ucrainei, Ivan Franko (1856 -1916) este cunoscut ca fiind un scriitor desăvârșit și o mare personalitate a mișcării pentru libertate. împreună cu poeziile și romanele sale provocatoare, moștenirea lui Franko s-a întrepătruns în cultura Ucrainei. În 1915, Franko a fost nominalizat pentru un Premiu Nobel, însă a murit înainte să poată să îl primească.

Gregory Skovoroda

Un mare filosof, poet și pedagog ucrainean, Gregory Skovoroda nu a fost doar fondatorul unui gen literar care exprimă atitudinea autorului față de natură, dar a și contribuit la operele filosofilor greci antici în cadrul culturii și educației locale. Skovoroda (1722-1794) a creat conceptul de muncă intrinsecă care simplifica înțelegerea modului în care poate fi dobândită fericirea. Cu alte cuvinte, Skovoroda a pus bazele ideii că trebuie „să iubim ce facem și să facem ceea ce iubim”.

Stepan Bandera

Stepan Bandera este unul dintre principalii ideologi ai mișcării pentru independența Ucrainei din prima jumătate a secolului XX. Bandera a trăit într-un timp în care Ucraina de Vest aparținea de Polonia. Opresiunea drepturilor ucrainenilor a stârnit în tânărul naționalist o dorință de a protesta.

Procesiune de ziua de naștere a lui Stepan Bandera. Sursa foto: Shutterstock

Drept rezultat, viața lui Bandera a fost presărată cu evenimente teribile, cum ar fi lagăre de concentrare, crime, încarcerări și consecințe pentru faptul că a colaborat cu rebeli. Deși multe aspecte din viața sa rămân încă învăluite în mister, Bandera continuă să fie un simbol al luptei pentru suveranitate.

Igor Sikorski

În ciuda faptului că multe națiuni îl consideră pe Igor Sikorski ca fiind propriul lor cetățean, inventatorul a fost născut la Kiev, iar timp de mulți ani a studiat la Institutul Politehnic (acum Institutul Politehnic Igor Sikorski din Kiev), acolo unde a început să dezvolte primul său elicopter. Sikorski a fost cel care a conceput primul elicopter din lume și aeronave multimotoare numite Grand și Ilya Muromets. Invențiile sale au devenit mai târziu puncte de pornire pentru dezvoltarea tuturor aeronavelor de pasageri, militare și cargo.

Mîhailo Hrușevskîi

Mîhailo Hrușevskîi are numeroase merite. A fost istoric, academician, critic literar, sociolog, publicist, scriitor, personalitate publică și politică. Hrușevskîi și-a câștigat faima în urma cercetărilor fundamentale cu privire la istoria locală, pe care le-a publicat în lucrarea sa despre istoria Ucrainei, care a necistat trei decenii pentru a fi finalizată. Mai mult, în acești ani cercetătorul a fost directorul primului parlament național (Rada Centrală) a Republicii Independente Ucrainene. Având în vedere aceste evenimente, mulți ucraineni consideră că Hrușevskîi a fost primul președinte al statului suveran.

Nestor Mahno

Nestor Mahno (1888 – 1934) a fost părintele anarhismului și principalul revoluționar din istoria Ucrainei. A ajuns destul de celebru în timpul vieții sale fiindcă a fost un politician care a luat în considerare interesele vitale ale țărănimii (pe atunci majoritatea din populația ucraineană). Adepții săi l-au numit „Tatăl” (Bat’ko în limba ucraineană) în semn de respect extraordinar. A fost considerat un apărător, învățător și salvator al poporului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ucraina, o scurtă istorie a unei țări intens disputate

Războiul din Ucraina, pariul pe care Vladimir Putin l-a pierdut

Ce simbolizează însemnele misterioase care apar pe tancurile rusești din Ucraina?

Un război rapid şi crearea unui „stat tampon”, obiectivul lui Vladimir Putin în Ucraina

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase