Home » Istorie » Un inel de gât din Epoca germanică a Fierului a fost descoperit în Danemarca

Un inel de gât din Epoca germanică a Fierului a fost descoperit în Danemarca

Sursa foto: Museet Ribes Vikinger
Publicat: 28.03.2022

Un inel de gât unic din Epoca germanică a Fierului (400 – 550 e.n.) a fost descoperit în apropiere de Ilsted din sudul Danemarcei.

Colierul are o greutate de 446 de grame si o lățime de puțin peste 20 de centimetri în cel mai lat punct. Este făcut dintr-o bucată lungă de aur care a fost împăturită la capete pentru a crea o formă de inel.

Capetele sunt decorate cu elemente în formă de semilună, iar decorațiunile au fost adăugate cu atât de multă grijă încât elementele sunt aproape identice. Doar alte 10 coliere, care se pot compara cu acesta, au mai fost găsite până acum în Danemarca, iar cel din cazul de față este cel mai elaborat și mai fin lucrat.

Colierul a fost descoperit de un detector de metale

Colierul a fost descoperit de Dan Christensen, detector de metale, în octombrie 2021. Christensen este voluntar arheologic pentru Complexul Muzeal Jutland de Sud-Vest (Arkæologi på Sydvestjyske Museer), astfel că, atunci când a găsit inelul de gât, acesta a alertat imediat personalul de la muzeu.

La scurt timp după descoperire, întreaga zonă era scanată cu detectoare de metale în eventualitatea în care inelul ar fi făcut parte dintr-un grup mai mare de obiecte prețioase împrăștiate de activitățile agricole. Coliere de acest fel au fost descoperite anterior în perechi. Totuși, arheologii nu au găsit nimic.

Ascuns intenționat în timpul unei perioade de neliniște

O excavare ulterioară la fața locului a dezvăluit dovezi ale unei așezări, inclusiv șanțuri pentru stâlpi de la trei case ce datau din 300 – 600 e.n. Inelul de gât a fost descoperit într-una dintre case. A fost găsit sub stratul de arat astfel că arheologii cred că a fost îngropat acolo, potrivit The History Blog.

Acesta este un context neobișnuit pentru inele de gât de aur, pentru că multe au fost găsite în zonele umede, acolo unde au fost depozitate ca ofrande pentru zei. Faptul că acest colier a fost descoperit într-o casă, iar zonele umede erau la doar câțiva pași depărtare, sugerează că a fost ascuns intenționat în timpul unei perioade de neliniște, însă proprietarul nu a mai reușit să îl recupereze.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Brânza cu mucegai și berea, preferatele europenilor din Epoca Fierului

Un harnașament din Epoca Fierului, descoperit în Polonia de arheologi amatori

Arheologii au descoperit urmele unui masacru din Epoca Fierului

Mormânt din Epoca Fierului descoperit în Franța

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase