Home » Istorie » Mit sau realitate. Care este povestea unicornului?

Mit sau realitate. Care este povestea unicornului?

Mit sau realitate. Care este povestea unicornului?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.04.2022

Unicornul este una dintre cele mai faimoase creaturi mitice, descris adesea ca un cal alb cu un corn spiralat în vârful capului. Nu este greu să-ți imaginezi un cal cu un corn, iar în ceea ce privește istoria acestei creaturi mitice, oamenii chiar au fost convinși de existența acesteia. Dar de unde a venit acest mit?

Imagistica unicornului provine de la civilizația din Valea Indusului – între 3300-1300 înaintea e.n. – în Asia de Sud, care include și părți din Afghanistan, Pakistan și India. O imagine de profil a ceea ce pare a fi un unicorn, apare pe sigiliile din acea perioadă. Cu toate acestea, imaginile respective erau cel mai probabil reprezentări ale zimbrilor, o specie acum dispărută, comentează Muzeul St. Neots din Anglia.

Descrierile scrise chineze ale unicornului asiatic datează din anii 2700 înaintea erai noastre, precizează Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Acest „unicorn” pare să fie o combinație de mai multe animale care prezintă un corp de cerb, coadă de bou și blană multicoloră ca de dragon, iar trupul acoperit cu țepi. În ciuda diferențelor fizice, unicornii asiatici erau descriși drept creaturi singuratice, la fel ca și în scrierile europene de mai târziu, indică Live Science.

Unicornul, mit sau adevăr?

Primele mențiuni înregistrate ale unicornilor în literatura vestică vin de la Ctesias, un doctor și istoric, care a scris poveștile aflate de la călătorii indieni și în care descria creaturi de mărimea unui cal cu trupuri albe, ochii albaștri, cap roșu și un corn multicolor lung de jumătate de metru. Unicornul lui Ctesias se baza cel mai probabil pe descrierile mai multor animale cum ar fi măgarii sălbatici și rinocerii indieni.

Traducerile greșite au contribuit la transformarea unicornilor din animale compuse confuze în creaturi albe sublime. În secolul al treilea înaintea erei noastre, cronicarii care au tradus Biblia din ebraică în greacă au comis unele erori de interpretare și traducere care au contribuit și mai mult la consolidarea mitului unicornului, transformându-l într-un animal biblic asociat cu Hristos și puritatea.

Exploratorul italian Marco Polo a descoperit că povestirile despre unicorni nu prea se potriveau cu realitatea atunci când a călătorit pentru prima dată în Asia și a văzut ceea ce a crezut că ar fi un unicorn – undeva în secolul al treisprezecelea. Acesta a descris creatura ca având un corn mare și negru, păr ca al unui bizon, picioare ca ale unui elefant. În ziua de azi s-a concluzionat că unicornul pe care l-a văzut Marco Polo era de fapt un rinocer, conform interpretării Universității Brown, Statele Unite.

Reinterpretări și traduceri eronate

În Evul Mediu, marinarii și comercianții au introdu pe piețele europene colții de narval pe care i-au prezentat drept corn de unicorn. Narvalul este o balena cu colți din zona Arctică.

Masculii posedă un dinte proeminent cu dimensiuni de până la trei metri. Acesta seamănă destul de mult cu un corn, după cum spune și Centrul pentru Știință Polară al Universității Washington.

Europenii nu aveau o descriere consistentă a felului în care ar trebui să arate un corn de unicorn, înainte de comercializarea narvalilor.

Joc de lumini și umbre

Într-un studiu din 2004, publicat în European Jurnal of Archaeology, se spune că narvalii erau în cea mai mare parte a lor necunoscuți in Europa în perioada Evului Mediu, cu toate că unii oameni îi vânau. „Unicornul este destul de des întâlnit în imagistica medievală, dar și în cultura scrisă, in special în perioada secolelor al XIV-lea și al XV-lea, în vreme ce absența narvalului din  gândirea vest Europeană este izbitoare”.

În vreme ce narvalii au existat în realitate, majoritatea oamenilor nu auziseră de aceștia ,astfel încât colții acestora reprezentau o confirmare a existenței unicornilor.

Vă mai recomandăm și:

„Adevărații unicorni”, surprinși la Caraș-Severin: Imagini arată căpriorii care se plimbă iarna cu un corn

„Piatra Ucigașă” din Japonia, în care se spune că ar fi fost închis un demon, s-a crăpat

Scheletele arată cât de brutală și violentă a fost viața în Evul Mediu, în special pentru oamenii obișnuiți

O animație 3D dezvăluie cum erau construite podurile superbe din Evul Mediu

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase